Data modyfikacji:

Jak zrobić sok z malin?

Sok z malin to smaczne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Taka bomba cennych składników sprawia, że jest on znakomitym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego, i to nie tylko w sezonie grypowym. Równie świetnie radzi sobie w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jednocześnie poprawiając kondycję wzroku, skóry i paznokci. Jak zrobić sok z malin w domu? Odkryj nasze przepisy!
sok z malin

Sok z malin nie tylko na zimę – wszystko, co warto wiedzieć przed jego przygotowaniem 

Chcesz przygotować sok malinowy? W takim razie mamy dla ciebie aż trzy różne przepisy, w których podpowiadamy, jak zrobić sok z malin bez gotowania, w sokowniku lub w tradycyjny sposób, czyli w zwykłym garnku.
Wiele osób zastanawia się, ile cukru dodać na litr soku z malin. Przyjęło się, że na każdy kilogram owoców przypada od 150 do 350 g słodzika. Możesz również przygotować sok malinowy, pomijając cukier z przepisu.
Pamiętaj, że przed rozpoczęciem przygotowywania soku z malin na zimę, warto wyparzyć butelki lub słoiki. Możesz zrobić to w piekarniku lub w zmywarce. Z kolei w momencie gdy sok z malin będzie już gotowy, nie musisz go pasteryzować. Zamiast tego przelej gorący płyn do szklanych pojemników, zakręć je dokładnie i postaw do góry dnem w temperaturze pokojowej.

Sok malinowy – przepis, który warto wypróbować

Szukasz prostego przepisu na sok z malin? W takim razie wystarczy, że kupisz 1 kg świeżych owoców i 350 g cukru. Oczywiście, w zależności od potrzeb, możesz zmniejszyć ilość słodzika lub zamienić go na zdrowszy odpowiednik, na przykład ksylitol albo stewię.
Zacznij od posypania malin cukrem i zalania całości połową szklanki wody. Gotuj do wrzenia, mieszając w międzyczasie owoce. Następnym krokiem jest ich delikatnie rozgniecenie i trzymanie na gazie do momentu, aż wszystkie maliny będą miękkie i się rozpadną.
Czas przecedzić sok. Użyj do tego dużego sitka, które warto dodatkowo wyłożyć gazą. Przelej płyn i odczekaj chwilę. Możesz także docisnąć delikatnie resztki owoców, aby wycisnąć z nich maksymalnie dużo soku z malin.
Ponownie zagotuj sok z malin i spróbuj, czy jest wystarczająco słodki. Jeśli nie – dodaj odrobinę słodzika. Na zakończenie przelej gotowy płyn do wcześniej wyparzonych słoików albo butelek i mocno zakręć. Gdy sok ostygnie, przechowuj go w chłodnym, najlepiej zacienionym pomieszczeniu.

Sok z malin bez gotowania – jak go przygotować?

Czy można zrobić sok z malin bez gotowania? Jak najbardziej! Podobnie jak we wcześniejszym przepisie, tak i tu przydadzą się maliny i cukier. Umyj dokładnie owoce, a następnie posyp je dużą ilością słodzika, tak aby całkowicie przykrywał maliny. Zasłoń całość gazą i odstaw na 3 dni. Uwaga! Nie stawiaj pojemnika z przygotowywanym sokiem z malin w nasłonecznionym miejscu.
W ciągu 3 dni regularnie sprawdzaj, czy owoce są nadal przykryte słodzikiem. Jeśli nie – dosyp cukier. Na zakończenie wystarczy dokładnie wymieszać sok z malin, przecedzić go przez sitko i przelać do butelek lub słoików. Gotowe!

Jak zrobić sok z malin w sokowniku?

Możesz także zrobić sok z malin w sokowniku, jeśli masz w swojej kuchni taki garnek. W tym celu potrzebujesz około 150 g cukru na każdy kilogram świeżych owoców. Samo przygotowanie jest banalnie proste. Zacznij od wlania wody do najniższej części sokownika, a kolejny pojemnik zostaw pusty. Jedyne, co powinno się w nim znaleźć, to wężyk, który posłuży do odlewania gotowego soku z malin do pojemnika.
Do ostatniego pojemnika, który znajduje się na samej górze, wsyp świeże owoce i posyp je cukrem. Przykryj całość pokrywką i włącz gaz. Zazwyczaj wystarczy około 40 minut, aby sok z malin był gotowy.
Zdjęcie: Envato Elements/Artem_ka
Autor: Katarzyna Wendzonka