Do podstawy urządzenia należy wlać wodę (najlepiej przefiltrowaną) o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłą; do sitka wsypuje się zmielone ziarna kawy (ich ilość zależy od indywidualnych preferencji, zazwyczaj około 2 łyżeczki), a następnie sitko zakłada się na podstawę i zamyka całość, zakręcając górny pojemnik z rączką. Kawiarkę należy ustawić na palniku, pamiętając, że na kuchence gazowej płomienie powinny podgrzewać urządzenie tylko od spodu, palnik nie powinien być więc większy od jego powierzchni. Wodę w kawiarce gotuje się do momentu pojawienia się charakterystycznego syczenia i bulgotania – wtedy do pojemnika zaczyna przedostawać się kawa. Po kilku chwilach napar jest już gotowy i można przelać go do
filiżanki do kawy czy kubka. Nie należy długo zwlekać ze zdjęciem kawiarki z ognia palnika, ponieważ wtedy kawa może się spalić, co będzie mocno wyczuwalne w jej smaku.