Data modyfikacji:

Jak zrobić kawę w kawiarce?

Dla miłośników kawy nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcia dnia niż filiżanka ulubionego espresso, americano czy cappuccino. Mając w domu kawiarkę i znając kilka prostych zasad korzystania z niej, idealną kawę można z łatwością przyrządzić samodzielnie – i to bez drogiego sprzętu. Jak zrobić kawę w kawiarce, by wydobyć pełnię jej smaku i wyjątkowy aromat? O czym warto pamiętać i jakich błędów lepiej unikać? Wszystkiego dowiesz się z poniższego tekstu, zapraszamy do lektury!
jak zrobić kawę w kawiarce

Co to jest kawiarka? 

Klasyczna kawiarka, nazywana też: makinetką, moką, kafetierką lub kupresem, to dosyć mały ciśnieniowy czajnik. Jest jednym z najpopularniejszych domowych urządzeń do parzenia kawy. Umożliwia wydobycie głębszych walorów smakowych niż poprzez zwykłe zalanie zmielonych ziaren kawy wrzątkiem, a jest równie szybką i prostą metodą przyrządzenia czarnego trunku. Kawiarka wytwarzana jest ze stali lub z aluminium i składa się zawsze z trzech części: podstawy stanowiącej zbiornik na wodę, sitka (do którego wsypuje się zmielone ziarna) oraz górnego naczynia z rączką, w którym po podgrzaniu kawiarki, wskutek ciśnienia, pojawia się upragniony napar. 
Należy pamiętać, by odpowiednio dbać o urządzenie i po każdym użyciu starannie je czyścić, dzięki czemu nie tylko dłużej będzie można z niego korzystać, ale też walory smakowe kawy zostaną za każdym razem zachowane. 

Czym charakteryzuje się kawa z kawiarki i jak ją zrobić?

Pyszną, aromatyczną kawę można z łatwością samodzielnie zaparzyć w domu – poza odpowiednim sprzętem i podstawową wiedzą potrzebne są też dobrej jakości ziarna kawy, bo to one (przy dobrym zaparzaniu) dadzą ten niepowtarzalny smak i aromat. 
Kawa z kawiarki ma wyraźniejszy smak, niż taka, którą w wielu domach przyrządza się po prostu poprzez zalanie ciepłą wodą zmielonej kawy w kubku. Sam proces parzenia kawy w kawiarce jest bardziej elegancki, przez co często podaje się tak napar na domowych spotkaniach w gronie rodziny czy znajomych.

Jak się robi kawę w kawiarce? 

Do podstawy urządzenia należy wlać wodę (najlepiej przefiltrowaną) o temperaturze pokojowej lub lekko ciepłą; do sitka wsypuje się zmielone ziarna kawy (ich ilość zależy od indywidualnych preferencji, zazwyczaj około 2 łyżeczki), a następnie sitko zakłada się na podstawę i zamyka całość, zakręcając górny pojemnik z rączką. Kawiarkę należy ustawić na palniku, pamiętając, że na kuchence gazowej płomienie powinny podgrzewać urządzenie tylko od spodu, palnik nie powinien być więc większy od jego powierzchni. Wodę w kawiarce gotuje się do momentu pojawienia się charakterystycznego syczenia i bulgotania – wtedy do pojemnika zaczyna przedostawać się kawa. Po kilku chwilach napar jest już gotowy i można przelać go do filiżanki czy kubka. Nie należy długo zwlekać ze zdjęciem kawiarki z ognia palnika, ponieważ wtedy kawa może się spalić, co będzie mocno wyczuwalne w jej smaku. 

Jak zrobić dobrą kawę w kawiarce na indukcji?

Marzysz o kawie w kawiarce – ale jak zrobić ją na płycie indukcyjnej? Dokładnie tak samo, jak na kuchence gazowej. Urządzenie z wlaną do środka wodą i wsypaną kawą należy postawić na palniku i czekać, aż woda się zagotuje i ciśnienie zacznie wytwarzać kawę. 

Jak zrobić espresso w kawiarce?

Świetnym urządzeniem do przygotowania domowego espresso jest właśnie kawiarka. Jak zrobić kawę już wiesz, więc tylko od Ciebie zależy jak ją podasz – jeśli chcesz, by trunek był mocniejszy, wsyp do sitka więcej zmielonej kawy (pamiętaj o dobrej jakości ziarnach). Po otrzymaniu napoju nie musisz dolewać do niego wody czy mleka – otrzymasz wtedy wymarzone espresso. 
Zdjęcie: Envato/ Masson-Simon
Autor: Rita Turbiarz