Data publikacji:

Jak grillować w piekarniku? Jak grillować na grillu gazowym? Podstawy grillowania

Potrawy z grilla można przygotowywać zarówno w letnie, jak i zimowe dni. Łatwo zrobić to nie tylko w ogrodzie, ale również w domu, by w czasie obiadu lub kolacji przenieść się myślami w letni plener. W momencie gdy na zewnątrz jest jeszcze zimno lub nie posiadamy grilla, można skorzystać z piekarnika, natomiast w cieplejsze dni z grilla gazowego. Dowiedz się, jak grillować w piekarniku oraz jak przygotowywać jedzenie na grillu gazowym.
jak grillować w piekarniku

Jak grillować w piekarniku?

Jak grillować w piekarniku? Wbrew pozorom można to robić w praktycznie taki sam sposób, jak w czasie tradycyjnego grilla. Unikniemy jednak skapywania tłuszczu na miejsce grzania oraz charakterystycznego, grillowego zapachu i dymu. Każdy piekarnik jest obecnie wyposażony w zakręcany, spiralny, metalowy element, który znajduje się w górnej części komory do pieczenia. Nie różni się on praktycznie niczym od zwykłego grilla, oprócz tego, że nagrzewa jedzenie „od góry”. Podobnie jak podczas standardowego przygotowywania posiłków z grilla, warto je obrócić przynajmniej raz w połowie pieczenia.
Żeby osiągnąć efekt jak z grilla w piekarniku, warto ustawić temperaturę na możliwie jak najwyższą lub skorzystać z funkcji grill. Żeby jeszcze bardziej wzmocnić efekt grillowania w domu, należy zaopatrzyć się w specjalne przyprawy – do mięs i warzyw z grilla, wędzoną paprykę, marynaty oraz wędzone tofu. Żeby tłuszcz z przygotowywanego mięsa nie skapywał do piekarnika, można pod jedzeniem umieścić brytfankę z warzywami, na które będzie kapał tłuszcz. Dużą zaletą grillowania w piekarniku jest to, że jest to zdecydowanie zdrowsza alternatywa od klasycznego grillowania. Pamiętajmy o tym, żeby nigdy nie umieszczać jedzenia w zimnym piekarniku – zawsze konieczne jest jego wcześniejsze rozgrzanie do pożądanej temperatury, inaczej popsujemy smak jedzenia.

Jak grillować na grillu gazowym?

Grille gazowe są wygodne, ponieważ nie ma konieczności ciągłego kontrolowania etapu przygotowania dań. Bardzo łatwo je ustawić, ponieważ działają podobnie do starszych modeli kuchenek. Dlatego też wiele osób wybiera właśnie je. Grillować można na kilka sposobów:
  • bezpośrednio – czyli najczęściej wybierana metoda grillowania, tuż nad paleniskiem. Korzystamy z niej, kiedy chcemy przygotować kurczaka, kiełbaski czy karczek;
  • pośrednio – wykorzystując ciepłe powietrze oddziałujące na potrawę. Ta metoda najlepiej sprawdza się przykładowo w odniesieniu do serów pleśniowych z grilla. Do grillowania tą metodą najczęściej wykorzystuje się pokrywę;
  • pół na pół – czyli grillując bezpośrednio, natomiast kiedy potrawa jest częściowo przygotowana, podwyższając ruszt i ograniczając dopływ powietrza. Świetnie sprawdza się w przypadku delikatniejszych mięs i ryb.

Wskazówki do wykorzystania podczas grillowania

Podczas grillowania warto posmarować lub spryskać ruszt olejem roślinnym – zapobiegnie to przywieraniu dań. Bardzo istotne jest także przynajmniej jednokrotne obrócenie każdej z potraw w czasie ich przygotowywania na grillu, ale oczywiście warto także układać je na zakładkę, a następnie zamieniać miejscami, ponieważ ruszt nie zawsze jest tak samo nagrzany w każdej części – po zewnętrznych częściach rusztu temperatura bywa nieco niższa.
Do grillowania zarówno na grillu gazowym, jak i w piekarniku warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria i przyrządy. Na rynku dostępny jest ogromny wybór zestawów grillowych, na które składa się szpikulec do mięsa, szczypce, łopatka, pędzel do smarowania żywności olejem oraz szczotka. Jeśli planujemy grillowanie w piekarniku, z pewnością przydadzą się szczypce oraz rękawice ochronne. Jeśli decydujemy się na przyrządzanie potraw na grillu gazowym, należy pamiętać o regularnym czyszczeniu oraz konserwacji.

Uniwersalne potrawy z grilla dla początkujących

Wśród uniwersalnych potraw z grilla dla początkujących, które można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu gazowym, można wymienić przykładowo kiełbaski z grilla. Żeby je zrobić, należy ponacinać kiełbasę wzdłuż, a następnie smażyć na grillu wraz z cebulką. Alternatywą jest przykładowo kurczak marynowany w sosie jogurtowym z przyprawami – czosnkiem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. Z połowy jogurtu naturalnego wymieszanego z przyprawami robimy marynatę, w której należy zatopić kurczaka i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie usuwamy nadmiar sosu i wkładamy kurczaka na rozgrzanego grilla. Dobrym wyborem dla wegetarian będą sery pleśniowe z grilla. Należy położyć je na grillu posmarowanym olejem roślinnym, a następnie regularnie obracać, aż ser zmięknie. Podajemy go z chlebem oraz żurawiną.

Zasady zdrowego grillowania dla początkujących

Najważniejsze jest to, żeby dbać zarówno o higienę piekarnika, jak i grilli gazowych. W piekarniku można umieszczać brytfankę pod jedzeniem, do której skapywał będzie tłuszcz. W przypadku grilli gazowych konieczne jest ich czyszczenie po każdym użyciu oraz konserwacja po zakończeniu sezonu grillowego. Żeby zdrowo grillować, warto pamiętać o tym, żeby możliwie jak najbardziej unikać pieczenia na tackach aluminiowych oraz w folii.
Jedzenie na grillu umieszczamy dopiero po 30–40 minutach od jego rozpalenia. Wybierając potrawy na grilla, starajmy się wybierać mało tłuste potrawy oraz nie dosalać ich. Świetną alternatywą dla mięs będą grillowane warzywa, owoce czy sery. Posiłki należy przygotowywać samodzielnie, nie warto dokonywać zakupów gotowych produktów do położenia na grilla, ponieważ te często są wysoko przetworzone i zawierają niepotrzebne dodatki.
Zdjęcie: Envato Elements
Patrycja Wojas
Patrycja Wojas

Medycyna, lotnictwo, motoryzacja – to moje największe pasje. W wolnych chwilach maluję obrazy i wypoczywam z najbliższymi osobami w różnych krajach. Kocham podróże!