Data publikacji:

Jak zrobić naleśniki? Przepis krok po kroku


Zrobienie smacznych naleśników to wcale nie bułka z masłem. Jeśli czytacie ten artykuł, to z pewnością nie raz mieliście problem z naleśnikami zbyt grubymi, za cienkimi oraz tymi, które ciągle się przypalały. W dzisiejszym wpisie zdradzamy, jak zrobić naleśniki. Nasz przepis na ciasto naleśnikowe zawsze się udaje! Ponadto przygotowaliśmy dla was garść inspiracji na różnego rodzaju naleśnikowe farsze – będzie na słodko, wytrawnie i na ostro. Zapraszamy! 
jak zrobić naleśniki

Jak zrobić naleśniki? Przed przygotowaniem ciasta naleśnikowego kup dobrą patelnię

Nawet najlepiej i najstaranniej przygotowane ciasto naleśnikowe będzie sprawiać kłopoty, jeśli  będziecie je smażyć na nieodpowiedniej patelni. Nie przypadkowo sklepy oferują też specjalnie patelnie do naleśników. Najczęściej są one płaskie, aby można było wygodnie przerzucać naleśniki i mają podobne średnice. A co z powłoką i materiałem wykonania takiej patelni? Dla początkujących polecamy patelnie teflonowe. Dzięki tej powłoce naleśniki się nie przypalą i będą idealnie wysmażone. 
Dla koneserów i wprawnych kucharzy sprawdzi się patelnia żeliwna. Żeliwo jest materiałem naturalnym, a raz kupione żeliwne naczynie lub garnek starcza nawet na kilkadziesiąt lat użytkowania! Co prawda, z żeliwną patelnią należy najpierw się poznać. Nie jest ona tak prosta w obsłudze jak wskazane powyżej patelnie teflonowe, ale wprawni kucharze poradzą sobie z nią bez problemu. Dla tego unikalnego smaku naprawdę warto! 

Jak zrobić naleśniki? Podstawowy przepis, który zawsze wychodzi

Przepis na 10 sztuk

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, jaja i mleko. Całość zmiksuj na małych obrotach. Gdy masa będzie gładka, wlej wodę, masło lub olej oraz odrobinę posól ciasto. Wszystko wymieszaj. Ze względu na to, że dodaliśmy już tłuszczu do ciasta, unikaj zbyt obfitego lania go na patelnię. Wykorzystaj ten patent: odrobinę tłuszczu nalej na ręcznik papierowy i dokładnie wysmaruj nim patelnię. Czynność powtórz po usmażeniu każdego z naleśników.

Naleśniki po meksykańsku

Składniki: 

  • przygotowane wcześniej naleśniki
  • ok. 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • pomidory w puszce
  • bulion wołowy (ok. 0,5 litra)
  • cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • świeża kolendra
  • sól
  • kmin rzymski
  • chilli
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę, posól i zeszklij na łyżce klarowanego masła. Teraz dodaj mięso. Całość dokładnie podsmaż do momentu aż mięso zacznie brązowieć. Dodaj pomidory w puszce. Wszystko podsmażaj przez ok. 10 minut, a kiedy pomidory odparują nadmiar wody, podlej bulionem. Najlepiej dodawać go stopniowo. Przygotowane mięso dopraw do smaku. Dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego, soli i pieprzu wedle uznania oraz pół łyżeczki chilli w proszku. Teraz dodaj fasolę. Przed jej wrzuceniem odsącz wodę z puszki. Farsz gotuj przez ok. 10 minut, aż fasola zmięknie. Na koniec dodaj kukurydzę, a przed podaniem posyp świeżo posiekaną kolendrą. 

Naleśniki z pieczarkami

Składniki: 

  • przygotowane wcześniej naleśniki
  • cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
  • masło klarowane 
  • garść startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Tak samo cebulę. Tę ostatnią zeszklij na łyżce masła. Nie zapomnij jej posolić. Teraz dodaj pieczarki. Farsz smaż przez ok. 15 minut, aż pieczarki puszczą soki i trochę je odparujesz. Dodaj śmietanę. Pamiętaj, aby ta była w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie ją zważysz. Całość gotuj przez ok. 10 minut. W międzyczasie dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Na koniec wrzuć garść startego sera, zmniejsz gaz i pozwól mu się rozpuścić. Przygotowane pieczarki wyłóż na naleśniki i gotowe! 

Naleśniki z bananami

Tym razem coś dla fanów słodkości. Jesteśmy pewni, że poniższemu przepisowi nie oprze się żaden łasuch. 
Klaudia Borycka
Klaudia Borycka

Najczęściej pisze o modzie, najnowszych trendach, biżuterii i kosmetykach. Uwielbia podróże do Włoch oraz azjatycką kuchnię. Oprócz pracy w redakcji prowadzi też własną markę kolorowej ręcznie robionej biżuterii POLIMERY Jewellery.