Data modyfikacji:

Jak zrobić tiramisu?

Jeśli szukasz przepisu na wersję łatwą w przygotowaniu i zajmującą minimalną ilość czasu, to od nas się dowiesz, jak zrobić tiramisu bez pieczenia. Wersja na biszkoptach też jest pyszna, a wymaga niewiele wkładu. Jak zrobić tiramisu bez jajek? Tiramisu – pyszny deser we włoskim stylu. 
tiramisu

Jak zrobić tiramisu bez pieczenia? Jak zrobić tiramisu bez jajek?

Na te dwa pytania dostaniesz odpowiedź poniżej.
Składniki na blaszkę 22 × 22 cm:
  • 32 szt. podłużnych biszkoptów (210 g),
  • 1 szklanka mocnej niesłodzonej kawy (200 ml),
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g mascarpone,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • Przygotowanie: 
  • Śmietankę z lodówki ubij wraz z mascarpone, cukrem waniliowym i pudrem na sztywną masę. 
  • Do naczynia przelej zimną kawę. Namaczaj w niej biszkopty bardzo szybko z dwóch stron.
  • Układaj biszkopty na dnie blaszki.
  • Rozsmaruj połowę masy śmietanowej.
  • Ułóż warstwę biszkoptów w kawie i rozsmaruj resztę masy.
  • Przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem posyp obficie kakao. 
  • Wierzch tiramisu będzie się ładnie prezentował ozdobiony wiórkami ciemnej lub białej czekolady.
  • Jak zrobić tiramisu w pucharkach?

    Jak zrobić tiramisu z mascarpone i bitą śmietaną w niewielkich szklanych pucharkach? 
    Sześć pucharków to nie za dużo nawet na jedną osobę, a w sam raz przy wizycie przyjaciół. Oto przepis na tiramisu w pucharkach – opcja z jajkami.
    Składniki: 
  • 3 żółtka,
  • 350 g serka mascarpone,
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy,
  • 100 ml likieru Ameretto (opcjonalnie),
  • paczka podłużnych biszkoptów,
  • kakao.
  • Jak zrobić tiramisu na biszkoptach?
  • Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą, gęstą masę.
  • Śmietankę zmiksuj z mascarpone na gęsty krem. Dodawaj do niego po łyżce masy z żółtek – mieszaj delikatnie do połączenia.
  • Wystudzony napar kawowy wymieszaj z likierem. Na bardzo krótką chwilę zatapiaj w nich połówki biszkoptów.
  • Po 3 połówki biszkoptów włóż do każdego pucharka. Oprósz niewielką ilością kakao. Włóż 2–3 łyżki kremu. Czynność powtarzaj aż do góry szklanki – na wierzchu każdego pucharka powinien być krem.
  • Deserki włóż do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).
  • Przed podaniem oprósz kakao. 
  • I tu również możesz ozdobić deser ciemną lub białą czekoladą (wiórki czekoladowe).
  • Jak zrobić puszysty krem do tiramisu?

    Sekretem są szybkie obroty miksera, gdy łączysz śmietankę z mascarpone. Natomiast jeśli później dodajesz jajka (w opcji tiramisu z żółtkami), to dodawaj je partiami, mieszając delikatnie rózgą. Przed nałożeniem do pucharków lub do blaszki najlepszą praktyką jest schłodzenie kremu przez około 15 minut przed rozłożeniem go między biszkoptami. 

    Co zamiast biszkoptów do tiramisu?

    W opcji bardziej pracochłonnej będzie to domowe ciasto biszkoptowe, wypiekane w prostokątnej foremce lub tortownicy. W restauracjach można spotkać deser tiramisu układany bezpośrednio na talerzykach – to bardzo efektowna forma prezentacji tego wyśmienitego, a za razem prostego, deseru. 

    Jak zrobić tiramisu, żeby pięknie wyglądało? Jakie pucharki do tiramisu?

    Najlepiej o pojemności około 350 ml. Używaj ładniejszych pucharków albo dowolnych szklanek bez napisów i najlepiej bez uszek.

    Jak zrobić tiramisu? Czym nasączyć tiramisu?

    Stopień nasączenia biszkoptów i słodkości kawy możesz regulować według własnego upodobania. Wiele osób chwali sobie dodanie likieru Amaretto. Świetnie sprawdzi się także rum oraz wino Marsala. Ile osób, tyle upodobań! Eksperymentuj i zaskakuj swoje podniebienie! 
    Zdjęcie: Envato Elements
    Ewa Doniec
    Ewa Doniec

    Podróże z plecakiem, kolarstwo szosowe, góry wysokie. Pilot wycieczek, absolwentka ekonomii oraz turystyki i rekreacji.