Od czego zacząć suszenie grzybów w piekarniku? Przede wszystkim od dokładnego oczyszczenia zebranych darów lasu, aby usunąć piasek, gałązki, resztki mchu lub pasożyty. Grzybów nie należy jednak myć, lecz przetrzeć szmatką, ponieważ nadmiar wilgoci spowoduje, że będą się one znacznie dłużej suszyć. Zbyt mokre grzyby są ponadto bardziej narażone na zepsucie. Do czyszczenia dobrze nada się również pędzelek lub szczoteczka.
Przeczytaj również: Jak marynować grzyby?
Niedopuszczalne jest suszenie zgniłych części, ponieważ cała praca pójdzie na marne. Najlepiej także wybierać większe sztuki – mniejsze lepiej zamarynować, ewentualnie suszyć w całości. Sporym okazom warto odciąć trzonek od kapelusza, a samą górę pokroić w plasterki. Tak przygotowane grzyby dobrze jest rozłożyć równomiernie na kratce do pieczenia albo na blaszce. Wybierając drugą opcję, należy zadbać, aby suszenie grzybów w piekarniku odbyło się na papierze (mogą być nawet strony gazety codziennej), ponieważ bez niego przygotowane okazy po prostu się spalą.
Po przygotowaniu zbiorów należy nastawić piekarnik. W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Przede wszystkim nie powinna być ona wysoka. Najlepiej, jeśli ustawimy ją na 40 - 50 stopni Celsjusza.
Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, aby ich nie spalić? Przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość i kontrolować ich stan. Po nagrzaniu piekarnika wkładamy do niego grzyby i czekamy co najmniej trzy godziny. Włączamy oczywiście tryb termoobiegu! Bardzo ważne jest, aby drzwiczki naszego urządzenia były delikatnie uchylone – dzięki temu woda, która będzie wyparowywać w trakcie całego procesu, znajdzie ujście.
Co jakiś czas blachę do pieczenia lub siatkę należy przekręcić o 180 stopni, a ich zawartość przekręcić na drugą stronę. Jeśli grzyby zaczynają lekko pęcznieć w trakcie suszenia, również należy je przewracać.