Data publikacji:

Suszenie grzybów w piekarniku, czyli jak suszyć grzyby w piekarniku?

Kiedy w lesie pojawiają się grzyby, wielu z nas chętnie wybiera się na grzybobranie. Kosze pełne tych leśnych skarbów najczęściej upychamy w słoiki lub suszymy. Grzyby najlepiej suszyć przez kilka dni w dobrze wentylowanym pomieszczeniu na pergaminowych arkuszach, jednak nie oszukujmy się – kto z nas może pozwolić sobie na takie suszenie? Z pomocą może więc przyjść piekarnik, który nie tylko skróci czas tej czynności, ale także nada się w mniejszych mieszkaniach. Jak poprawnie suszyć grzyby w piekarniku? W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
suszenie grzybow w piekarniku

Jak wysuszyć grzyby w piekarniku? Przygotowanie

Zbieranie grzybów do suszenia najlepiej zorganizować w suchy dzień, ponieważ nasiąknięte deszczem nie zostaną odpowiednio przerobione. Do suszenia najczęściej wybierane są podgrzybki i kozaki, a także borowiki i smardze. Mniejszą popularnością cieszą się maślaki, ponieważ ze względu na swoją charakterystyczną powłokę na kapeluszu, trudno je odpowiednio przygotować. W ten sposób również rzadziej przetwarza się kurki, ponieważ znacznie tracą na swojej objętości.

Od czego zacząć suszenie grzybów w piekarniku? Przede wszystkim od dokładnego oczyszczenia zebranych darów lasu, aby usunąć piasek, gałązki, resztki mchu lub pasożyty. Grzybów nie należy jednak myć, lecz przetrzeć szmatką, ponieważ nadmiar wilgoci spowoduje, że będą się one znacznie dłużej suszyć. Zbyt mokre grzyby są ponadto bardziej narażone na zepsucie. Do czyszczenia dobrze nada się również pędzelek lub szczoteczka.

Segregacja grzybów kluczem do sukcesu

Po oczyszczeniu grzybów należy je dokładnie przejrzeć, ponieważ do suszenia nadają się tylko świeże i zdrowe okazy. Uszkodzone części zdrowych grzybów (np. nadgryzione przez ślimaki) należy wyciąć nożem. Grzyby powinno się przygotować do suszenia tego samego dnia, w którym zostały zebrane. Istotny jest też sposób przechowywania grzybów podczas zbiorów i tuż po nich – zdecydowanie lepszym wyborem będzie wiklinowy koszyk lub plastikowe wiaderko niż plastikowa reklamówka, w której grzyby bardzo szybko ulegają rozkładowi.

Przeczytaj również: Jak marynować grzyby?

Niedopuszczalne jest suszenie zgniłych części, ponieważ cała praca pójdzie na marne. Najlepiej także wybierać większe sztuki – mniejsze lepiej zamarynować, ewentualnie suszyć w całości. Sporym okazom warto odciąć trzonek od kapelusza, a samą górę pokroić w plasterki. Tak przygotowane grzyby dobrze jest rozłożyć równomiernie na kratce do pieczenia albo na blaszce. Wybierając drugą opcję, należy zadbać, aby suszenie grzybów w piekarniku odbyło się na papierze (mogą być nawet strony gazety codziennej), ponieważ bez niego przygotowane okazy po prostu się spalą.

Po przygotowaniu zbiorów należy nastawić piekarnik. W jakiej temperaturze suszyć grzyby w piekarniku? Przede wszystkim nie powinna być ona wysoka. Najlepiej, jeśli ustawimy ją na 40 - 50 stopni Celsjusza.

Jak suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym?

Najlepszy i najszybszy rezultat osiągniemy, jeśli suszenie grzybów będzie odbywać się w piekarniku z termoobiegiem. Gazowy sprzęt też w ostateczności się nada, ale trzeba pilnować, aby w trakcie procesu płomień nie zgasł i w związku z tym nie ulatniał się gaz.

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem, aby ich nie spalić? Przede wszystkim należy uzbroić się w cierpliwość i kontrolować ich stan. Po nagrzaniu piekarnika wkładamy do niego grzyby i czekamy co najmniej trzy godziny. Włączamy oczywiście tryb termoobiegu! Bardzo ważne jest, aby drzwiczki naszego urządzenia były delikatnie uchylone – dzięki temu woda, która będzie wyparowywać w trakcie całego procesu, znajdzie ujście.

Co jakiś czas blachę do pieczenia lub siatkę należy przekręcić o 180 stopni, a ich zawartość przekręcić na drugą stronę. Jeśli grzyby zaczynają lekko pęcznieć w trakcie suszenia, również należy je przewracać.

Autor: Agnieszka Ragus-Suszczyńska