Data publikacji:

Jak gotować szparagi?

Szparagi to jedno z najzdrowszych i najpyszniejszych warzyw sezonowych – ich popularność cały czas rośnie, a i przepisów przybywa. Jeśli więc do tej pory nie było dane ci ich przyrządzić, koniecznie to zmień. Wyjaśniamy, jak gotować szparagi i czy potrzebny jest do tego specjalny garnek.
jak gotować szparagi

Przeczytaj również: Jak złożyć serwetki? Pomysły na składanie serwetek

Szparagi zielone i białe – czym się różnią?

Choć najbardziej znane są szparagi zielone, nie można zapomnieć o ich drugiej odmianie – białej. Te białe są trochę grubsze od zielonych, charakteryzują się również łagodniejszym smakiem. Ich dość nietypowy kolor wynika ze sposobu uprawy. Szparagi białe rosną pod ziemią – jak korzenie, dlatego nie wytwarzają barwnika.

Niemniej zarówno białe, jak i zielone szparagi są bardzo odżywcze. Niezależnie które przygotujesz na obiad czy kolację, dostarczysz organizmowi całej masy dobrych składników, które wpłyną między innymi na poprawę perystaltyki jelit i wzmocnienie odporności.

Jak gotować zielone szparagi?

Zanim przeczytasz, jak gotować szparagi, musisz dowiedzieć się o nich nieco więcej. Z pewnością przyda ci się informacja, że te zielone warzywa występują w trzech grubościach. Te najgrubsze należy obrać przed ugotowaniem, w przeciwnym razie mogą okazać się niesmaczne. Zielone szparagi o średniej grubości możesz wrzucić do wody od razu po umyciu. Cienkie także należy ugotować – ze względu na swój rozmiar będą idealnym dodatkiem do sałatek.

Jak gotować białe szparagi?

Białe szparagi zasadniczo są dość grube – zawsze należy je obrać. Niestety tracą przez to część składników odżywczych. Ten rodzaj warzyw czasem zawiera w sobie nutkę goryczy i bywa nieco łykowaty. Dlatego białe szparagi zazwyczaj podawane są nie jako ugotowany dodatek, a w formie przetartej (np. jako baza kremowej zupy). Biała odmiana jest zdecydowanie mniej popularna od zielonej, niemniej warto spróbować oryginalnego smaku tych warzyw.

Jak gotować szparagi? Instrukcja krok po kroku

Zastanawiasz się, jak gotować szparagi, aby były idealnie kruche? Oto szczegółowa instrukcja – krok po kroku.
  • Zagotuj wodę w wysokim garnku.
  • Dodaj do wody odrobinę cukru – zdaniem niektórych pozytywnie wpływa to na kruchość warzyw.
  • Umyj szparagi w chłodnej wodzie.
  • Odłam zdrewniałe końce warzyw. Wbrew pozorom nie jest to trudne – musisz tylko chwycić warzywo za dwa końce, dzięki czemu złamie się w odpowiednim miejscu. Jeśli zauważasz, że wraz ze zdrewniałą częścią odchodzi również ta jędrna – odetnij zdrewniałe końcówki nożem.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej szparagi.
  • Po 3 minutach wyjmij warzywa. Nie przedłużaj czasu gotowania, ponieważ szparagi staną się zbyt miękkie, wręcz gumowate, a przez to – niesmaczne.
  • Opłucz szparagi zimną, najlepiej lodowatą wodą.

Garnek do szparagów – czy jest niezbędny?

Panuje przekonanie, że do ugotowania szparagów niezbędny jest specjalny garnek – odpowiednio wysoki i wąski, umożliwiający przyrządzenie warzyw tak, aby nie zamaczać ich główek. Oczywiście takie naczynie rzeczywiście ułatwia sprawę, ale powiedzieć, że bez niego nie można ugotować tych pyszności, to zdecydowanie przesada.

Garnek do gotowania szparagów nie jest niezastąpiony. Jeśli go nie masz, możesz ułożyć szparagi na patelni, zalać je wodą, a następnie gotować przez 3 minuty. Nie musisz również dbać o to, aby główki warzyw wystawały ponad naczynie – nawet jeśli znajdą się pod wodą, to z całą pewnością nadal będą pyszne.

Inna opcja na gotowanie szparagów to wrzucenie ich do bardzo szerokiego garnka. Po dwóch lub trzech minutach będą już gotowe do spożycia – wystarczy już tylko polać je pysznym, serowym sosem albo po prostu schrupać.
Autor: Robert Wojtaś