Garnek do szparagów – czy jest niezbędny?
Panuje przekonanie, że do ugotowania
szparagów niezbędny jest specjalny garnek – odpowiednio wysoki i wąski, umożliwiający przyrządzenie warzyw tak, aby nie zamaczać ich główek. Oczywiście takie naczynie rzeczywiście ułatwia sprawę, ale powiedzieć, że bez niego nie można ugotować tych pyszności, to zdecydowanie przesada.
Garnek do gotowania szparagów nie jest niezastąpiony. Jeśli go nie masz, możesz ułożyć szparagi na patelni, zalać je wodą, a następnie gotować przez 3 minuty. Nie musisz również dbać o to, aby główki warzyw wystawały ponad naczynie – nawet jeśli znajdą się pod wodą, to z całą pewnością nadal będą pyszne.
Inna opcja na gotowanie szparagów to wrzucenie ich do bardzo szerokiego garnka. Po dwóch lub trzech minutach będą już gotowe do spożycia – wystarczy już tylko polać je pysznym,
serowym sosem albo po prostu schrupać.