Data publikacji:

Nalewka z wiśni krok po kroku. Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Wiśniówka – tak nazywana bywa nalewka z wiśni. To jeden z najwdzięczniejszych trunków do samodzielnego przyrządzenia w domu. Poznając kilka kluczowych zasad, masz szansę w prosty sposób przygotować słodki napój o głębokim smaku i pięknym rubinowym kolorze. Jak zrobić nalewkę z wiśni, która rozgrzeje w czasie długich wieczorów? Potrzebujesz do tego wyłącznie kilku składników. Spróbuj, tak może zacząć się twoja wielka przygoda z przygotowywaniem własnych nalewek.
jak zrobić nalewkę z wiśni

Jak zrobić dobrą nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni cieszy się ogromną popularnością, którą zawdzięcza doskonałemu smakowi, właściwościom prozdrowotnym i łatwości przygotowania we własnych czterech ścianach. Wiedząc, jak zrobić dobrą nalewkę z wiśni, możesz zaskoczyć swoich gości, a także przygotować dla bliskich miły prezent na różne okazje.
Masz ochotę przyrządzić własną nalewkę wiśniową i zastanawiasz się, jak zrobić wszystko poprawnie, by cieszyć się w pełni zadowalającym efektem? Połowę sukcesu osiągniesz już na etapie przygotowywania składników. Wybieraj wyłącznie dobrej jakości, zdrowe owoce, najlepiej jeśli będą miały ciemny kolor oraz wyrazisty smak i aromat. Pamiętaj, że czeka cię ich drylowanie. Istotne jest również trzymanie się przepisu, a zwłaszcza kolejności dodawania poszczególnych składników.

Jak zrobić nalewkę z wiśni na wódce, a jak na spirytusie?

Wyrób trunków i nalewek wymaga dobrej bazy, czyli alkoholu o odpowiednim stężeniu. Najlepszym alkoholem do nalewek jest ten o mocy 70%. Jak zrobić nalewkę z wiśni na spirytusie? Wymieszaj  spirytus 95% ze źródlaną wodą, w ten sposób uzyskasz optymalne stężenie. Możesz również połączyć spirytus z wódką 40% w proporcjach 1:1. Niektórzy decydują się na użycie wyłącznie wódki, utrzymując, że dzięki temu smak trunku jest delikatniejszy i bardziej szlachetny. W tej sytuacji najlepiej pozwolić mu jednak dłużej leżakować, by osiągnął optymalną głębię smaku.

Jak zrobić nalewkę z wiśni na spirytusie? Nalewka z wiśni krok po kroku

Jak zrobić nalewkę z wiśni? Przepisów jest kilka, ale największą popularnością cieszy się prosty sposób, składający się z kilku etapów. Najpierw przygotowuje się macerat, następnie syrop z wiśni, a ostatnim etapem jest połączenie tych dwóch części w całość i pozostawienie nalewki, by dojrzała.
Składniki:
  • Wiśnie – około 1–1,5 kg
  • Spirytus 95% – 500 ml
  • Woda źródlana – 200 ml
  • Cukier – 400 g (można dodać go mniej lub więcej)
Jak zrobić nalewkę z wiśni – przepis krok po kroku
  1. Wiśnie trzeba dokładnie umyć, oczyścić z ogonków i wydrylować. Małą część można zostawić z pestkami.
  2. Przygotuj alkohol o odpowiedniej mocy, mieszając spirytus z wodą.
  3. W dużym słoju zalej wiśnie alkoholem i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce na około 6 tygodni. W tym czasie najlepiej codziennie wstrząsaj słoikiem.
  4. Po odczekaniu kilku tygodni zlej powstały płyn do butelki i szczelnie ją zakręć, a pozostałe owoce zasyp cukrem.
  5. Odczekaj, aż cały cukier się rozpuści i powstanie słodki syrop, w tym czasie również wstrząsaj słojem.
  6. Połącz syrop z alkoholowym płynem i rozlej całość do butelek, odstawiając je następnie do leżakowania na minimum miesiąc.

Nalewka z wiśni – jak zrobić klarowny trunek?

Po okresie leżakowania możesz przefiltrować nalewkę, dzięki czemu pozbędziesz się wszystkich osadów, a twój trunek nabierze szlachetności. Jak zrobić klarowną nalewkę wiśniową? Najlepiej sprawdzi się do tego złożona kilka razy zwykła gaza z apteki, którą wystarczy przymocować do słoika gumką. Po wstępnym filtrowaniu można przejść do kolejnego etapu, używając lejka i filtrów do kawy.
Klarowanie jest mozolnym procesem, który wielu amatorów domowych nalewek uważa za najmniej przyjemną część całego procesu. Warto jednak poświęcić na niego czas, zwłaszcza jeżeli szukasz sposobu na to, jak zrobić estetyczną nalewkę z wiśni o pięknym kolorze, która będzie twoją dumą i zachęci cię do dalszych eksperymentów.
Zdjęcie: Envato/ Olena_Rudo