Data publikacji:

Jak zrobić bukiet ze słodyczy?

Słodycze są bardzo częstym prezentem wręczanym przy bardzo wielu okazjach, od świąt i walentynek po spotkania w gronie rodziny i znajomych. Zazwyczaj wręczamy różnego rodzaju bombonierki i czekoladki, które umieszczamy w papierowej torbie. Przysmaki te oraz wiele innych pyszności można jednak podarować w znacznie ciekawszy sposób, wyróżniając się na tle innych osób oraz pokazując naszą kreatywną stronę. W artykule podpowiadamy, jak przygotować bukiet słodyczy. 
jak zrobić bukiet ze słodyczy
Bukiet może składać się z dowolnych słodkości. Poza batonami, paczkami cukierków, a także wafelkami i czekoladkami możemy użyć też lizaków i różnokolorowych żelków. Przed zakupem poszczególnych słodyczy warto zastanowić się nad tym, jak je zaaranżujemy w bukiecie. Produkty możemy dobrać np. kolorystycznie lub wybrać tematykę, która sprawia najwięcej przyjemności obdarowywanym (np. wykorzystując wyłącznie przekąski z czekolady). Z pewnością mile widziane będzie, jeżeli wśród przysmaków znajdą się też ręcznie wykonane przez nas wypieki lub smakołyki, które dodatkowo udowodnią nam to, jak zależy nam adresacie bukietu.

Co będzie potrzebne do zrobienia bukietu ze słodyczy?

Bukiet ze słodyczy przygotowujemy w bardzo podobny sposób co klasyczne kompozycje z kwiatów. Aby osiągnąć pożądany efekt, musimy zebrać odpowiednie narzędzia i akcesoria.

Pianka florystyczna

Podstawą bukietu będzie pianka florystyczna, sprzedawana najczęściej pod postacią kostek. Materiał łatwo formuje się przy pomocy ostrego nożyka i można dopasować go do wielkości bukietu, a także umieścić wraz z bukietem w odpowiednim pojemniku.

Bibuła lub ozdobna folia

Bukiet owijamy częściowo w odpowiednio przycięte płachty cienkiej bibuły lub foli, świetnie sprawdza się tutaj materiały używane do pakowania prezentów lub przeznaczone do zabezpieczania kwiatów.

Pojemnik na bukiet

Bukiet słodyczy będzie przeważnie dość ciężki, dlatego należy umieści go w dość solidnym opakowaniu, które ułatwi również jego przenoszenie i pozwoli bezpiecznie odstawić na stół lub szafkę. Najlepiej do tego celu wykorzystać szklane słoiki, mogą być z odzysku, lub solidne kartonowe tuby czy pudełka, które dodatkowo możemy owinąć ozdobnym papierem lub ozdobić naklejkami.

Długie drewniane patyczki

Słodycze przyczepiamy do długich drewnianych patyczków używanych w kuchni, np. do ciast lub szaszłyków, które wbijamy w gąbkę. W przypadku większych bukietów z ciężkimi przysmakami dla bezpieczeństwa zabezpieczamy je w miejscu przy pomocy gorącego kleju lub taśmy klejącej. Na patyczki da się też bez problemu nabić niektóre rodzaje słodyczy, takie jak żelki czy ciastka. 

Wstążka

Wstążki są często zwieńczeniem całej kompozycji, warto więc dobrać pasującą kolorystycznie do reszty bukietu. Najlepiej będą się prezentować wstążki z materiału, choć mogą być też foliowe, wszystko zależy tutaj od naszego gustu. 

Taśma klejąca

Przezroczysta i wytrzymała taśma klejąca, którą przymocowujemy słodycze w opakowaniach do patyczków. Alternatywnie możemy też użyć kolorowej i ozdobnej taśmy do pakowania mającej np. nadrukowane wzory.

Jak robimy bukiet ze słodyczy?

Kiedy przygotowaliśmy wszystkie elementy bukietu, pracę rozpoczynamy od przycięcia gąbki i umieszczenia jej w słoiku lub pudełku. Następnie powoli nabijamy na nią słodycze na patyczkach. Nie przejmujmy się, jeśli popełniliśmy jakiś błąd, pozycje poszczególnych produktów możemy zawsze zmienić, jeżeli końcowy efekt nie będzie zadowalający. Jeżeli jesteśmy pewni co do aranżacji, dopiero wtedy możemy sięgnąć po klej lub taśmę, aby wzmocnić konstrukcję.
Na koniec pojemnik owijamy za pomocą bibuły lub folii i obwiązujemy wstążką. Nie zapomnijmy o dodaniu kartki z życzeniami, a także dodatkowych ozdobach, takich jak naklejki. Pamiętajmy, aby bukiet przygotować niedługo przed wręczeniem, co jest ważne zwłaszcza latem.
Zdjęcie: Envato Elements