Ramen – najważniejsze składniki
Jak zrobić ramen w domu? Najważniejsze będą składniki o jak najlepszej jakości. Na liście produktów, których użyjesz, powinny znaleźć się elementy tworzące zupę, a także niezbędne dodatki. Zacznijmy jednak od początku, czyli od podstawy ramenu – bulionu.
Tradycyjnie to japońskie (czy jak kto woli – chińskie) danie gotowane jest na kościach – wieprzowych, drobiowych czy wołowych. To one nadają ramenowi głęboki aromat oraz piękną, złoto-brązową barwę.
Bulion nabierze wyrazistego smaku również dzięki cebuli, porowi i czosnkowi. Szczególną rolę odegrają także warzywa korzeniowe, czyli marchew, pietruszka, a także seler i imbir podkręcający smak. W zupie powinny znaleźć wodorosty – przykładowo: kombu.
Osoby szukające odpowiedzi, jak się robi ramen, nie mogą zapominać o składnikach nadających tej szczególnej zupie umamiczny, głęboki, słony smak. W aromatycznym bulionie nadadzą go grzyby – shiitake lub pieczarki.
Gdy składniki na zupę mamy już przygotowane, to czas zadbać o skompletowanie najważniejszych dodatków, które sprawią, że ramen po nałożeniu do miski przypominać będzie fuzję różnorodności. Czym można wzbogacić zupę? Obowiązkowo makaronem alkainczym. Doskonałym uzupełnieniem będą również jajka ugotowane na półtwardo, glony wakame lub nori, krewetki tygrysie, wolno gotowana wieprzowina, kukurydza, kiełki, por czy w wersji wegańskiej – tofu. Tak podaną zupę warto posypać również drobno posiekanym szczypiorkiem lub lekko uprażonymi pestkami sezamu!