Data publikacji:

Jak zrobić sushi w domu krok po kroku

Sushi na dobre zadomowiło się w naszej kulturze i zachwyca swoim smakiem nie tylko amatorów kuchni japońskiej. Smakowite rolki zamówimy w susharniach i restauracjach w całej Polsce, ale okazuje się, że przygotowanie tej potrawy w zaciszu własnej kuchni również nie jest trudne. W poniższym artykule tłumaczymy więc, jak zrobić sushi w domu – krok po kroku. To doskonała propozycja na imprezę czy romantyczną kolację we dwoje.
jak zrobić sushi w domu

Sushi – rodzaje. Co musisz wiedzieć?

Gdy zamawiasz sushi w restauracji, w karcie możesz spotkać wiele egzotycznie brzmiących nazw. Sushi to bowiem bardzo ogólna nazwa – warto zapoznać się z poszczególnymi rodzajami tej potrawy, by zwiększać swoją kulinarną świadomość i wybierać rolki złożone z ulubionych składników.
Maki cieszą się największą popularnością. W tej odsłonie sushi ryż wraz z innymi składnikami znajduje się wewnątrz, a wodorosty nori z zewnątrz. Odsłon maków jest znacznie więcej, ponieważ ich nazewnictwo może być inne w zależności od użytych składników. I przykładowo: hosomaki zawierają jeden kawałek ryby lub warzywa. Futomaki są z kolei znacznie większe i zawierają co najmniej cztery składniki. 
Uramaki to odwrócona wersja maków, gdzie ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty i dodatki – wewnątrz rolki. Nigiri również cieszą się dużą popularnością, ale nie przypominają klasycznych rolek, ponieważ na uformowanych porcjach ryżu układa się kawałek surowej ryby. Odmian sushi jest oczywiście znacznie więcej. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnią azjatycką i chcesz spróbować swoich sił w roli sushimastera, zacznij od przygotowania maków. Jak zrobić sushi w domu krok po kroku? Przechodzimy zatem do konkretów!

Składniki do sushi – z czego przygotujesz autorskie rolki?

Na początku zastanówmy się, jakie składniki powinno zawierać domowe sushi. Uwierz – ono nie musi zbytnio różnić się od tego, które serwowane jest w restauracji. Na początku zadbaj o rybę bardzo dobrej jakości. Jeśli obawiasz się kupna świeżej ryby, postaw na jej wędzone odmiany. Podstawą będzie również ryż do sushi – kupisz go w sklepach azjatyckich, ale pojawia się też w znacznej części popularnych dyskontów. Niezbędne będą też wodorosty nori oraz mata bambusowa do zwijania rolek. Nie zapomnij także o marynowanym imbirze oraz chrzanie wasabi.
A jakie dodatki do sushi warto wybrać? Tutaj ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia! Możesz sięgnąć między innymi po zielony ogórek, awokado, kremowy serek typu Philadelphia, mango, rzepę. Podobną różnorodnością możesz się kierować również podczas wyboru ryby. Łosoś, tuńczyk, węgorz, krewetki czy paluszki krabowe – wybór należy wyłącznie do Ciebie!

Jak ugotować ryż do sushi?

Podstawą sushi są nie tylko wodorosty nori, lecz również ryż. Jak go ugotować, by domowe sushi smakowało wybornie? Po pierwsze – kieruj się instrukcją na opakowaniu. Po drugie – sięgnij po ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli.
1 łyżkę octu ryżowego podgrzej z 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli tak, by cukier się rozpuścił. Pamiętaj, by nie dopuścić do zagotowania się zaprawy. Dodaj ją do przestudzonego ryżu i wymieszaj. Gotowe! Teraz przyszedł czas na złożenie swoich rolek!

Uniwersalny przepis na sushi

Jak zrobić sushi w domu? Prezentujemy uniwersalny przepis. Poszczególne dodatki, takie jak ryba czy warzywa, pokrój na początku w bardzo drobne paski, to ułatwi Ci pracę.
  1. Na macie bambusowej rozłóż płat nori.
  2. Ułóż na niej ryż, pozostawiając 1 cm wolny od dołu i od góry.
  3. Przy dolnej krawędzi rozłóż dowolnie dopasowane dodatki.
  4. Ostrożnie zawijaj matę bambusową tak, by listki zamknęły się ze sobą (możesz je lekko zwilżyć na końcach).
  5. Rolkę najpierw przekrój na pół, a później tnij ostrym nożem na mniejsze kawałki.
  6. Podawaj z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem.
Smacznego!
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Anna Mlonka