Jak zrobić kimchi w domu?
Kimchi kupisz w sklepach ze zdrową żywnością albo z produktami z kuchni świata, pojawia się też coraz częściej w zwykłych marketach. Nie musisz jednak stawiać na kupne kimchi. Jego zrobienie jest bardzo proste, chociaż wymaga trochę cierpliwości — trzeba pozwolić kimchi na fermentację.
Do przygotowania kimchi potrzebne będą:
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska,
- 1 średnia marchewka,
- duża garść posiekanego szczypioru,
- 3 łyżki papryki gochugaru,
- 3 łyżki sosu rybnego,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- 5 łyżek soli morskiej,
- ok. 2,5 litra wody.
Pasta kimchi:
- 2 łyżki mąki ryżowej (ew. ziemniaczanej),
- 1 łyżka cukru,
- ¾ szklanki wody.
Kapustę pokrój w drobne kawałki, a potem zalej ją 2,5 litrami wody z rozpuszczonymi w niej 5 łyżkami soli. Taką kapustę obciąż, np. talerzem i słoikiem, i zostaw na około 90 minut.
Kiedy kapusta będzie się moczyć, przygotuj pastę z wody, cukru i mąki ryżowej (albo ziemniaczanej). Wszystkie składniki wymieszaj w garnuszku i gotuj przez około minutę, aż zgęstnieją.