Gdy już ugotujesz warzywa, możesz przystąpić do przyrządzania pysznych przepisów ze szparagami. Poznaj nasze 3 pomysły!
1. Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
To jedna z potraw, której na próżno szukać w
książkach kulinarnych. A szkoda, bo jest niezwykle łatwe do przyrządzenia, a smakuje... obłędnie!
Składniki:
- 8 zielonych szparagów
- szczypta soli i cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka octu winnego
Sposób przygotowania:
Szparagi ugotuj według wytycznych we wcześniejszej części artykułu. Odcedź dokładnie i rozłóż na talerzach za pomocą specjalnych szczypców do szparagów. Zagotuj wodę z octem oraz szczyptą soli. Jajka pojedynczo wbijaj do miseczki. Następne stwórz łyżką w garnku delikatny wir i włóż jajko do środka. Gotuj, aż białko się zetnie, zagarniając jajo łyżką cedzakową. Następnie wyjmij z wody i ułóż na szparagach.