Data publikacji:

3 przepisy na pyszne dania ze szparagami

Szparagi to wyjątkowe warzywa, które można przygotować na wiele sposobów. Spożywane są nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości, ale również delikatny, pyszny smak. Jak gotować szparagi? Co z nich przyrządzić? Poznaj nasze smakowite przepisy ze szparagami!

Przepisy ze szparagami – pyszne i zdrowe

Szparagi to nie tylko pyszne warzywa, ale również bardzo zdrowe. Występują w trzech odmianach:
  • białe
  • zielone
  • fioletowe
Są bardzo niskokaloryczne, a przy tym lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin A, B, C i E, a także kwas foliowy, który spowalnia procesy starzenia i odpowiada za rozwój płodu. Z tego powodu przepisy ze szparagami powinny wypróbować wszystkie kobiety w ciąży. Warzywa te mają również m.in. mnóstwo wapnia i fosforu. Natomiast zawarta w nich asparagina działa korzystnie na pracę nerek. Co ciekawe, szparagi uznaje się również za naturalny afrodyzjak!

Jak gotować szparagi?

Zanim przystąpisz do gotowania szparagów, musisz najpierw odpowiednio je przygotować. Białą odmianę należy bowiem obrać specjalną obieraczką do tych warzyw. Nie trzeba tego robić w przypadku młodych, zielonych szparagów. Wystarczy, że odłamiesz ich zdrewniałe końce.

Do gotowania szparagów najlepiej sprawdzi się specjalny wysoki garnek. Włóż warzywa do niego na stojąco tak, aby główki wystawały ponad poziom wody. Są one bardzo delikatne i zmiękną pod wpływem gorącej pary. Zielone szparagi gotuj jedynie przez 4 minuty w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Białe natomiast potrzebują nieco więcej czasu.

Gdy już ugotujesz warzywa, możesz przystąpić do przyrządzania pysznych przepisów ze szparagami. Poznaj nasze 3 pomysły!

1. Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

To jedna z potraw, której na próżno szukać w książkach kulinarnych. A szkoda, bo jest niezwykle łatwe do przyrządzenia, a smakuje... obłędnie!

Składniki:

  • 8 zielonych szparagów
  • szczypta soli i cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka octu winnego

Sposób przygotowania:

Szparagi ugotuj według wytycznych we wcześniejszej części artykułu. Odcedź dokładnie i rozłóż na talerzach za pomocą specjalnych szczypców do szparagów. Zagotuj wodę z octem oraz szczyptą soli. Jajka pojedynczo wbijaj do miseczki. Następne stwórz łyżką w garnku delikatny wir i włóż jajko do środka. Gotuj, aż białko się zetnie, zagarniając jajo łyżką cedzakową. Następnie wyjmij z wody i ułóż na szparagach.

Składniki na sos holenderski:

  • 1 żółtko
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Masło roztop w rondelku. Żółtko ubij mikserem z sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Gdy uzyskasz puszystą masę, dodawaj powoli gorące masło, cały czas ubijając. Gęstym sosem polej szparagi.


2. Przepis na tartę ze szparagami, cukinią i fetą

Nie tylko wegetarianie będą przełykać ślinkę, gdy zaserwujesz im to danie.

Składniki:

  • płat gotowego ciasta francuskiego
  • 20 małych szparagów
  • 1 cukinia
  • 1/2 kubeczka śmietany 12 lub 18 %
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

  1. Ten przepis ze szparagami sprawdzi się idealnie na wszelkich imprezach.
  2. Ciasto francuskie rozłóż na prostokątnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach, obciążając je wcześniej fasolą lub grochem, aby nie wyrosło.
  3. Cukinię pokrój w cienkie plastry, fetę pokrusz. Śmietanę dopraw solą, pieprzem, gałką i ziołami i rozsmaruj na cieście. Na wierzchu ułóż szparagi i cukinię, posyp fetą i piecz jeszcze przez ok. 15 minut lub mniej w zależności od grubości ciasta.
  4. Szparagi obierz specjalną obieraczką, odłam twarde końcówki. Ugotuj, aż będą al dente. Pokrój na kawałki.


3. Przepis na szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Wykwintne, a jednocześnie tak łatwe w przygotowaniu danie przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dobrej kuchni.

Składniki:

  • 20 szparagów
  • 20 plasterków szynki parmeńskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • rukola
  • tarty ser typu parmezan
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi obierz lub odłam zdrewniałe końce. Skrop oliwą i zawiń w plasterki szynki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach 10 minut lub krócej/dłużej w zależności od grubości szparagów.
Oliwę wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Na półmisku rozłóż rukolę, na niej ułóż szparagi i polej sosem. Posyp startym serem.
Smacznego!

Autor: Olga Wacholc