Data publikacji:

Przetwory z jabłek – 3 przepisy

Nie ma drugiego tak wszechstronnego, popularnego i ogólnie dostępnego owocu w polskiej kuchni. Jabłko króluje na naszym stole pod postacią surową, gotowaną, pieczoną. Rozpieszcza podniebienie nie tylko w przetworach i słodkich deserach, ale również jako dodatek do mięs i wytrawnych potraw. Sprawdź, jakie szybkie, proste i zdrowe przepisy przygotowaliśmy na przetwory z jabłek.
przetwory z jabłek

Szybkie i sprawdzone przetwory z jabłek

Nieważne, czy posiadasz w ogrodzie niewielką jabłonkę, czy sad z drzewami ciężkimi od dorodnych owoców. Podczas urodzajnych lat jabłek jest zawsze za dużo. Nie zdążysz ich zjeść, a wyrzucić szkoda.

Istnieje na to jedno, złote rozwiązanie – zapakuj je w słoiki! Przetwory na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata.

Nie lubisz spędzać w kuchni całych wieczorów? Postaw na sprzęty, które przyspieszą i ułatwią pracę podczas przygotowywania przetworów z jabłek na zimę. Niezastąpionym pomocnikiem podczas przygotowywania przetworów z owoców są wielofunkcyjne urządzenia kuchenne.

Przygotowując przetwory z jabłek, thermomix i inne sprzęty uniwersalne zaoszczędzą twój czas i pozwolą na jeszcze prostsze eksperymenty kulinarne. Wykonają one za ciebie większość pracy – wystarczy przygotować owoce i inne niezbędne składniki.

Pyszny dżem jabłkowy w pięć minut

Postaw w kuchnie na urządzenia, które mają wbudowany system grzania, dzięki czemu produkty są samodzielnie gotowane (także na parze), podgrzewane, a nawet smażone. Sprzęt jednocześnie miesza potrawę, rozdrabniając kawałki, ubijając lub miksując jedzenie. 
Dlatego też wykonanie dżemu z jabłek jest bajecznie proste. Na początek przygotuj owoce. Obierz je, pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne i umieść w naczyniu. Ustaw odpowiednie obroty i tryb pracy. Zmiksuj lub poszatkuj jabłka. Dodaj cukier według swoich preferencji i duś owoce przez kilka minut. Masz ochotę na eksperymenty w kuchni? Dodaj do jabłek kiwi, banana, borówki albo brzoskwinie. Nie poprzestawaj jedynie na owocach. Pamiętaj, że do jabłek pasuje także dynia, pigwa, a także mięta i czekolada!

Część dżemu przełóż do miseczki i schowaj do lodówki – będziesz mieć pyszne śniadanie! Pozostałą porcję dżemu rozłóż do słoików, gdy jest jeszcze gorący. Zakręć pojemniki i odwróć je do góry dnem. Pamiętaj, że słoiki do przetworów muszą być odpowiednio przygotowane – sterylnie czyste i z dobrze przylegającą pokrywką.

Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów, zaopatrz się w komplet odpowiednich słoików. Cenisz sobie estetykę oraz planujesz rozdawać przetwory z jabłek bliskim i znajomym? Wybierz słoiki o ciekawym kształcie i ozdobnych dekielkach.

Goście już dzwonią do drzwi? Poznaj najszybszy deser z jabłek

Niezapowiedziani goście pojawiają się za chwilę w twoim domu, a ty nie masz żadnego ciasta? Wykorzystaj przetwory z jabłek do stworzenia szybkiego deseru.
Podczas sezonu na świeże owoce przygotuj kilka słoików prażonych owoców. Zaoszczędzisz w ten sposób czas i pieniądze oraz przygotujesz się na wszystkie niespodziewane wizyty. Pamiętaj, że niezbyt słodka porcja jabłek świetnie sprawdzi się także jako przetwory z jabłek do mięsa. Lekko kwaśne odmiany owoców idealnie komponują się z pieczonym lub duszony mięsem, dodając potrawie lekkości i elegancji.

Otwórz duży słoik prażonych jabłek i przełóż go do żaroodpornego naczynia. Dobierz jego wielkość i kształt do liczby gości. Lubisz otaczać się pięknymi przedmiotami? Wybierz naczynia żaroodporne kolorowe albo cieszące oko formy ceramiczne.
Jabłka posyp obficie cynamonem dla smaku. Całość przykryj kruszonką. Do jej przygotowania potrzebować będziesz masła, mąki, cukru i odrobiny soli. Wszystkie składniki krój nożem do czasu, aż połączą się w niewielkie kawałki.

Posyp nimi jabłka. Wstaw pojemnik żaroodporny do rozgrzanego piekarnika i piecz całość do momentu, aż wierzch będzie zarumieniony i apetycznie kruchy. Deser podawaj jeszcze ciepły, z gałką lodów śmietankowych.

Przetwory z jabłek w płynie, czyli szybki sok jabłkowy na zimę

Przygotowując przetwory na zimę z jabłek często zapominamy, że rumiane owoce idealnie nadają się do wyciskania! W prosty sposób możesz przygotować porcję słodkiego soku na cały rok. Zacznij od wybrania odpowiedniej wyciskarki. Pamiętaj, że najzdrowszy sok uzyskasz z wyciskarki wolnoobrotowej.
Jabłka przygotuj podobnie jak do dżemu. Obierz je, wytnij gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Przed przystąpieniem do pracy zainwestuj w podstawowy sprzęt każdego miłośnika rumianych owoców – prostą krajalnicę do jabłek.

Nie rozwiąże ona niestety kwestii obrania ze skórki, ale i tak pozwoli na dużą oszczędność pracy. Dzięki prostemu sprzętowi szybko pokroisz owoce na mniejsze cząstki – idealne do wyciskarek czy do przygotowywania szybkich deserów – np. jabłek zapiekanych w piekarniku.
Owoce przepuść przez urządzenie. Uzyskany sok zagotuj i zdejmij piankę, która pojawiła się na wierzchu. Jeszcze raz zagotuj płyn i zdejmij gorzką piankę. Uzyskany sok przelej do przygotowanych wcześniej butelek. Pamiętaj, że szkło i zakrętki muszą zostać starannie wyparzone. Jeśli preferujesz słodsze soki, możesz dodać cukru przed zagotowaniem soku. 

Pyszny dżem z jabłek papierówek

Znaleźliśmy też w sieci przepis wideo na kwaśne jabłka.


Smacznego!
Autor: Joanna Szczygłowska