Słodka droga mleczna, czyli kawałek ciasta milky way
W latach 90. polski rynek słodyczy zawojowały małe i niepozorne mleczne gwiazdki — Milky Way. Dzieci jadły je na potęgę, a i dorośli nie pogardzili delikatną mleczną czekoladą w nietuzinkowej formie. Choć kultowe dziś gwiazdki zniknęły ze sklepów, ich wspomnienie wciąż przywodzi mleczny smak i subtelną konsystencję. Ci, którzy nie poznali małych gwiazdek, namiastkę tych słodkości otrzymają w postaci ciasta milky way.
O ile batoniki nie stanowią efektownej propozycji na przyjęcie urodzinowe dla grupki kilkunastu dzieci, o tyle ciasto milky way o wspaniałym smaku — zdecydowanie tak.
Do przygotowania ciasta milky way potrzebne nam będą:
Spód
•60 g mąki pszennej
•120 g mąki ziemniaczanej
•6 jaj
•150 g cukru
•łyżeczka proszku do pieczenia
•20 g kakao
•2 łyżki oleju
Krem
•350 g masła
•120 ml mleka
•200 g pełnego mleka w proszku
•150 g cukru
•opakowanie cukru waniliowego
Polewa
•pół tabliczki gorzkiej czekolady
•pół tabliczki mlecznej czekolady
•1/4 kostki masła
Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy biszkopt. Z białek i odrobiny soli ubijamy sztywną pianę. W innym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy do nich pianę z białek i olej. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.
W międzyczasie mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy na niewielkim ogniu. Zdejmujemy. Dodajemy mleko w proszku, a także masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Teraz przystępujemy do zrobienia masy czekoladowej. Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Pierwszy kładziemy na paterę, przekładamy kremem.
Następnie przykrywamy drugi i przekładamy masą czekoladową. Górę możemy przyozdobić gwiazdkami Milky Way (dostępnymi w niektórych sklepach) lub inną dekoracją wedle uznania. Ciasto milky way wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.