Data publikacji:

Ulubione batony w formie ciasta

Najwięksi producenci słodyczy przyzwyczaili nas do swoich słodkości. W sobotni wieczór, gdy zatęsknimy za batonikami, możemy przygotować w kuchni własne ciasto, do złudzenia przypominające smakiem dobrze znane wyroby. Tort oreo, kawałek ciasta milky way, a może placek 3 bit? Na co się dziś skusisz?

ciasto

"Co się stanie, gdy Oreo dam wampirowi..."

Któż z nas nie kojarzy słów z telewizyjnej reklamy Oreo? Ze względu na to, że smakoszy popularnych markiz przybywa, w internecie pojawiają się coraz to nowe przepisy na słodkie desery z wykorzystaniem Oreo właśnie. Jednym z nich jest tort oreo.

Nie dość, że lekki i pyszny, to jeszcze nie wymaga pieczenia. Czego chcieć więcej? 

Prosty przepis na tort oreo 

Składniki

Biszkopt
•4 jaja
•pół szklanki mąki pszennej
•pół szklanki mąki ziemniaczanej
•pół szklanki cukru
•łyżka pasty waniliowej

Nadzienie
•200 g markiz Oreo
•250 g mascarpone
•250 g twarogu (może być z wiaderka)
•500 ml śmietany 36%
•3 łyżki soku z cytryny
•pół szklanki mleka w proszku
•łyżka pasty waniliowej
•2 tabliczki białej czekolady

Do dekoracji 
•kilka całych markiz Oreo.

Sposób przygotowania tortu oreo
Najpierw przygotowujemy biszkopt. W tym celu żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy trzy łyżki cukru i dalej ubijamy. W oddzielnym naczyniu miksujemy żółtka z pozostałym cukrem. Do tak przygotowanej masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę.
 
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy przygotowaną masę. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy, tworząc pięć osobnych placków. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę 36%, twaróg, serek mascarpone, mleko w proszku i pastę z wanilii. Całość łączymy przy użyciu miksera.

Do tortu oreo potrzebne będą markizy oczywistej marki. Ciasteczka otwieramy, zeskrobujemy nadzienie i kruszymy je za pomocą blendera. Przystępujemy do przełożenia biszkoptów. Pierwszy placek nasączamy odrobiną herbaty. Nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie, posypujemy pokruszonymi Oreo i przykrywamy kolejnym plackiem. Ten przekładamy masą, posypujemy i przykrywamy kolejnym biszkoptem. Czynność powtarzamy. Na koniec tort dokładnie smarujemy z zewnątrz. Na wierzchu układamy kilka całych ciastek Oreo — do dekoracji. Następnie umieszczamy w lodówce na trzy godziny, aby masa mogła zastygnąć. Tort oreo jest gotowy. Smacznego!

Głodni zawsze gwiazdorzą, czyli pora na ciasto snikers

Duże orzechy, karmel i mleczna czekolada... czego chcieć więcej? Pyszny batonik niestety nie wystarcza na długo, dlatego dobrze przyrządzić smakołyk w wersji maxi. 

Ciasto Snikers — składniki

Ciasto
•400 g mąki pszennej (tortowej)
•1/3 szklanki cukru
•70 g masła
•jajko
•łyżeczka sody oczyszczonej
•5 łyżek miodu

Krem
•200 g ciepłego masła
•5 łyżek cukru
•0,7 l mleka
•opakowanie budyniu waniliowego
•3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa orzechowa
•300 g orzechów ziemnych
•60 g masła
•2 łyżki miodu
•2 łyżki cukru

Dodatkowo
•puszka gotowej masy kajmakowej

Sposób przygotowania ciasta snikers
Mąkę, cukier, masło, jajko, sodę oczyszczoną i miód mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Tak powstałą masę dzielimy na trzy części. Z każdej przygotowujemy placek, który umieszczamy w formie do pieczenia. Wkładamy na kwadrans do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. 

W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową do ciasta snikers. Zmielone w mikserze orzechy ziemne wraz z masłem, miodem i cukrem umieszczamy w garnku na niewielkim ogniu. Podgrzewamy przez około pięciu minut, po czym zdejmujemy.

Przystępujemy do przygotowania kremu. Pół litra mleka, cukier i masło podgrzewamy na niewielkim ogniu. Pozostałą porcję mleka dodajemy do budyniu i mąki. Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodajemy budyń z zawartością. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Tak przygotowany krem pozostawiamy do wystudzenia. 

Przyszła pora na przełożenie ciasta. Na spodzie układamy pierwszy placek. Smarujemy go kremem. Przykrywamy następnym plackiem, który przekładamy masą kajmakową. Na trzecią warstwę kładziemy masę orzechową. Całość dekorujemy kawałkami orzeszków ziemnych. Ciasto snikers jest gotowe do spożycia po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego!

Smakowita klasyka bez pieczenia, czyli placek 3 bit 

Smaczny batonik na bazie kruchych herbatników, jasnego kremu i mlecznej czekolady zawojował podniebienia małych i dużych już kilkanaście lat temu. Mimo upływu czasu smak placka 3 bit ani dzieciom, ani dorosłym jeszcze się nie znudził. Gospodynie domowe wciąż tworzą alternatywne wersje słynnego batona. Poznajcie jedną z nich.

Placek 3 bit — sposób przygotowania

Składniki
•300 g herbatników Be-Be
•0,7 l mleka
•3/4 szklanki cukru
•3 łyżki cukru pudru
•2 opakowania budyniu waniliowego (bez dodatku cukru)
•250 g margaryny
•puszka masy kajmakowej
•łyżka pasty waniliowej
•500 ml śmietany 30%
•2 opakowania Śmietan-fixu
•kilka kostek czekolady


Sposób przygotowania
Podobnie jak do przygotowania ciasta snikers, także do placka 3 bit użyjemy puszki z masą kajmakową. Puszkę wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez pięć minut, aby zawartość stała się bardziej płynna. Herbatniki rozkładamy na spodzie blachy wyłożonej folią aluminiową. Dokładnie wykładamy masę kajmakową. Całość zakrywamy warstwą herbatników. 

Następnie przystępujemy do przygotowania masy budyniowej. Budynie przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Dla większej gęstości warto jednak dodać mniej mleka (na całość wystarczy 0,7 l mleka). Gdy masa będzie wystudzona, łączymy ją z margaryną, cukrem i odrobiną pasty waniliowej przy użyciu miksera. Tak przygotowany krem przekładamy na warstwę herbatników. Znowu wykładamy herbatniki. 

Placek 3 bit przyozdabiamy kremową masą. W tym celu śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem i Śmietan-fixami. Za pomocą łyżki robimy na cieście piankowe chmurki. Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem ciasto snikers przyozdabiamy startymi na tarce wiórkami czekolady. 

Słodka droga mleczna, czyli kawałek ciasta milky way 

W latach 90. polski rynek słodyczy zawojowały małe i niepozorne mleczne gwiazdki — Milky Way. Dzieci jadły je na potęgę, a i dorośli nie pogardzili delikatną mleczną czekoladą w nietuzinkowej formie. Choć kultowe dziś gwiazdki zniknęły ze sklepów, ich wspomnienie wciąż przywodzi mleczny smak i subtelną konsystencję. Ci, którzy nie poznali małych gwiazdek, namiastkę tych słodkości otrzymają w postaci ciasta milky way.
 
O ile batoniki nie stanowią efektownej propozycji na przyjęcie urodzinowe dla grupki kilkunastu dzieci, o tyle ciasto milky way  o wspaniałym smaku — zdecydowanie tak.

Do przygotowania ciasta milky way potrzebne nam będą:

Spód
•60 g mąki pszennej
•120 g mąki ziemniaczanej
•6 jaj
•150 g cukru
•łyżeczka proszku do pieczenia
•20 g kakao
•2 łyżki oleju

Krem
•350 g masła
•120 ml mleka
•200 g pełnego mleka w proszku
•150 g cukru
•opakowanie cukru waniliowego

Polewa
•pół tabliczki gorzkiej czekolady
•pół tabliczki mlecznej czekolady
•1/4 kostki masła

Sposób przygotowania
Najpierw przygotujemy biszkopt. Z białek i odrobiny soli ubijamy sztywną pianę. W innym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Następnie dodajemy do nich pianę z białek i olej. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Studzimy.

W międzyczasie mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy na niewielkim ogniu. Zdejmujemy. Dodajemy mleko w proszku, a także masło. Całość miksujemy na jednolitą masę.

Teraz przystępujemy do zrobienia masy czekoladowej. Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Pierwszy kładziemy na paterę, przekładamy kremem.

Następnie przykrywamy drugi i przekładamy masą czekoladową. Górę możemy przyozdobić gwiazdkami Milky Way (dostępnymi w niektórych sklepach) lub inną dekoracją wedle uznania. Ciasto milky way wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Niebo w gębie. Słodki smak ciasta kinder bueno 

Do przygotowania ciasta kinder bueno będzie potrzebna tortownica (najlepiej o średnicy nie mniejszej niż 21 centymetrów), a także następujące składniki:

Spód
•6 łyżek mąki pszennej
•3 łyżki kakao
•4 łyżki cukru
•4 jaja
•łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
•1/4 śmietany 30%
•kostka masła
•3 łyżki cukru waniliowego
•szklanka mleka w proszku
•150 g orzechów laskowych
•2 łyżki miodu

Wykończenie
•tabliczka mlecznej czekolady
•120 ml śmietany 30%
•kilka kawałków Kinder Bueno


Ciasto kinder bueno — sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy spód. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Następnie łączymy je z pianą z białek. Dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość umieszczamy w blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut.

Gdy ciasto się piecze, rozpoczynamy przygotowanie kremu. Orzechy laskowe, obrane z gorzkiej skórki, rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy do nich masło, cukier waniliowy, śmietanę, mleko w proszku i miód. Całość miksujemy na jednolitą masę.Przygotowujemy masę czekoladową. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej śmietanę 30% i ubijamy przy użyciu miksera. 

Na wystudzone i upieczone ciasto wykładamy krem orzechowy. Następnie polewamy je masą czekoladową. Umieszczamy w lodówce na trzy godziny, aby całość stężała. Górę ciasta kinder bueno możemy udekorować według własnego uznania, przy użyciu na przykład kawałków batonika wiadomej marki. Ciasto kinder bueno jest już gotowe.


Zdjęcie: Envato Elements

Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Redakcja Zrobione Ręcznie