Data publikacji:

Jak zrobić wino domowej roboty?


Tradycyjnie wino produkowane jest z winogron różnych szczepów, uprawianych w winnicach m.in. we Francji, we Włoszech czy w Hiszpanii. Niemniej można pokusić się o zrobienie własnoręcznie wina domowego. Potrzebny będzie przy tym odpowiedniej pojemności balon, drożdże winiarskie i etykiety na wino. Jak zrobić wino, które zachwyci swoim bukietem naszych gości? Przepisów na domowy trunek jest co niemiara, przedstawiamy te, które naszym zdaniem są godne uwagi i łatwo będzie z nich skorzystać.
domowe wino

Prosty przepis na wino domowe z winogron

Do przygotowania wina w warunkach domowych wystarczy odpowiednia ilość winogron, woda, cukier i ewentualnie drożdże winiarskie, choć nie w każdym przepisie na wino domowe się one znajdują. Nie ma znaczenia, czy wino ma być zrobione z odmiany jasnych czy ciemnych winogron, oba robi się w podobny sposób.

Nie trzeba mieć ogromnej wiedzy z zakresu winiarstwa, aby móc zrobić swoje własne wino. Potrzeba tylko nieco wolnego czasu i kilku akcesoriów, dzięki którym wyprodukujemy domowymi sposobami alkohol o znakomitym smaku i aromacie. Może ono stać się naszą wizytówką, zwłaszcza jeśli opatrzymy je etykietą na wino z własnym nazwiskiem, rocznikiem i indywidualnie zaprojektowaną grafiką. Będzie jednocześnie doskonałym prezentem dla bliskich — nieszablonowym, oryginalnym, wykonanym własnoręcznie z zaangażowaniem.

Jak zrobić wino z winogron jasnych?

W przepisie na wino domowe z winogron jasnych znajdują się następujące składniki:

• 10 kg winogron,

• 3,5 kg cukru,

• 5 l czystej wody,

• drożdże winiarskie.

Oprócz tego początkujący, domowy winiarz powinien zaopatrzyć się w balon do wina, z rurką fermentacyjną. Można go zastąpić innym naczyniem, jeśli da się je szczelnie zamknąć i włożyć do niego specjalną rurkę, dzięki którym odprowadzany będzie gaz powstający podczas fermentacji winogron z drożdżami.

Pierwszym krokiem w produkcji wina domowego jest przygotowanie drożdży winiarskich. Należy wsypać je do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalać przegotowaną ostudzoną wodą. Powinna być ciepła, mniej więcej o temperaturze pokojowej — 18‒20 stopni Celsjusza. W butelce powinniśmy pozostawić wolną przestrzeń pozwalającą na dokładne wymieszanie roztworu. Butelkę trzeba jeszcze zamknąć, ale do tego celu nie można zastosować normalnego korka, lecz korek zrobiony własnoręcznie z wacika. Drożdże do wyrośnięcia potrzebują czasu i odpowiednich warunków — zacienionego, ciepłego miejsca.

Buteleczkę z drożdżami winiarskimi odstawia się na około 24 godzin, po czym wsypuje się do nich pół łyżeczki cukru. Po wymieszaniu ponownie należy zakorkować butelkę i trzymać ją w temperaturze pokojowej, w ciepłym miejscu przez kolejne dni (około trzech). Później można już przystąpić do właściwej produkcji wina domowego.

Podstawą wina są oczywiście owoce — głównie winogrona, które po dokładnym umyciu należy zmiażdżyć. Do tego celu można wykorzystać tłuczek do ziemniaków lub mięsa. Po wydobyciu z nich miąższu zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy na trzy dni. Po tym czasie należy winogrona przecedzić i powstały sok przelać do butelki. Przecedzony sok z potłuczonych, odstanych winogron nazywany jest moszczem.

Moszcz powinien zostać połączony z cukrem rozpuszczonym we wrzącej wodzie. Należy wziąć 1/3 wyliczonej porcji cukru (nieco ponad 1 kg) i zalać go wrzątkiem. Po rozpuszczeniu można wlać go do soku z winogron, dzięki czemu powstaje nastaw, podstawa wina domowej produkcji. Następnie całość wlewa się do uprzednio przygotowanego balonu do wina. Zaleca się napełnienie go do 75 proc. pojemności i dodanie wyrośniętych drożdży winiarskich, które powinny stanowić do 5 proc. objętości nastawu. Zasadniczo wino wymaga wykorzystania około 40 cm3 „matki drożdżowej” na 1 l nastawu winogronowego.

Po wymieszaniu wszystkich składników ruchem kolistym, poruszając całym balonem do wina lub wyparzoną drewnianą łopatką, w pojemniku powinna pozostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu. Jest to istotne, ponieważ w przeciwnym wypadku proces fermentacji nie mógłby zachodzić bezproblemowo. Wiedząc już, jak zrobić wino w domu, można przystąpić do jego wykonania. Najważniejsze to prawidłowo rozrobić drożdże i zachować odstępy czasowe w przygotowywaniu alkoholu. Balon do wina powinien następnie zostać odstawiony w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej, aby mogła swobodnie zachodzić fermentacja.

Wlot balonu należy zatkać korkiem wykonanym z waty i obwiązać czystym płótnem. Fermentacja trwa około 20 dni, ale w tym czasie po około 7 dniach balon do wina uzupełnia się drugą porcją cukru, a w 15. dniu — trzecią. Aby prawidłowo dolać cukier do powstającego wina, należy odlać fermentujący nastaw do szklanki i wymieszać je razem. Po zakończeniu dodawania cukru można szczelnie zamknąć balon na wino korkiem z rurką fermentacyjną. Potrzeba jeszcze około miesiąca, aby powstało dobre wino.

Kolejnym krokiem jest ściągnięcie sklarowanej warstwy wina z balonu. Do tego celu najlepiej zastosować gumową rurkę, dzięki której wino trafi do butelki. Naczynie, do którego ściąga się wino domowe, powinno być ustawione niżej od dna balonu.

Później należy ponownie zakorkować balon i owinąć korek z rurką fermentacyjną watą. Naczynie z winem trzeba umieścić w pomieszczeniu o temperaturze około 10‒12 stopni Celsjusza. Po około trzech miesiącach można ponownie ściągnąć wino do czystych butelek i szczelnie je zakorkować. Przydadzą się etykiety na wino, na których opiszemy, z czego zostało ono zrobione, jaki to szczep i kiedy je wyprodukowano.

Etykiety na wino< można kupić gotowe lub zrobić je samodzielnie. Gotowe butelki z winem powinno się przechowywać w pozycji leżącej, w temperaturze około 12 stopni Celsjusza, najlepiej w piwnicy, w zacienionym miejscu. Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach od rozpoczęcia leżakowania. 

Jak zrobić wino bez drożdży?

Drożdże winiarskie nie są absolutnie niezbędne w procesie produkcji wina domowego z winogron. A zatem, jak zrobić wino bez użycia drożdży? Do tego celu ponownie należy użyć 10 kg owoców, 5 litrów wody i 3,5 kg cukru. Tym razem winogron nie myje się, a jedynie oddziela od siebie kiście, aby mieć pewność, że nie pozostały między nimi żadne owady. Nalot na owocach zastąpi drożdże winiarskie. Winogrona miażdży się na jednolitą masę, najlepiej prasą do wina. Jeśli nie mamy takiego urządzenia w swoim domu, wino domowe można zrobić sokowirówką lub maszyną do mielenia z wkładem do wyciskania soku lub ręcznie — tłuczkiem do ziemniaków.

Zmiażdżoną masę umieszcza się w butli i zalewa 3 litrami letniej, przegotowanej wody. W 1 litrze rozpuszcza się 2 kg cukru i dolewa do butelki czy słoika z miazgą. Powinna być wypełniona do 60‒70 proc. wysokości. Kiedy wymieszamy winogrona z cukrem, można zamknąć balon do wina korkiem z rurką fermentacyjną. Po upływie trzech dni dodaje się pozostałą część cukru (1,5 kg wymieszane z 1 l przegotowanej, ostudzonej wody).

Po kolejnym tygodniu zawartość balonu odcedza się i zlewa płyn z powrotem do umytej butli, którą zamykamy korkiem owiniętym w watę. Tak przygotowane naczynie pozostawia się na 30 dni. Później ściąga się wino do gąsiora lub butli, korkuje się je i owija korek z rurką fermentacyjną watą. Naczynie umieszczamy w temperaturze około 19 stopni Celsjusza, a po kolejnych trzech miesiącach ściągamy wino do butelek. Należy je szczelnie zakorkować, dodać etykiety na wino i przechowywać w pozycji leżącej.

Wiedząc już, jak zrobić wino z drożdżami lub bez, można przystąpić do działania. Wystarczy właściwie kilka narzędzi winiarskich, winogrono, woda i cukier, aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.

Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Redakcja Zrobione Ręcznie