Do przygotowania wina w warunkach domowych wystarczy
odpowiednia ilość winogron,
woda, cukier i ewentualnie drożdże winiarskie, choć nie w każdym przepisie na
wino domowe się one znajdują. Nie ma znaczenia, czy wino ma być zrobione z
odmiany jasnych czy ciemnych winogron, oba robi się w podobny sposób.
Nie trzeba mieć ogromnej wiedzy z zakresu winiarstwa, aby móc zrobić swoje własne wino. Potrzeba tylko nieco wolnego czasu i kilku akcesoriów, dzięki którym wyprodukujemy domowymi sposobami alkohol o znakomitym smaku i aromacie. Może ono stać się naszą wizytówką, zwłaszcza jeśli opatrzymy je etykietą na wino z własnym nazwiskiem, rocznikiem i indywidualnie zaprojektowaną grafiką. Będzie jednocześnie doskonałym prezentem dla bliskich — nieszablonowym, oryginalnym, wykonanym własnoręcznie z zaangażowaniem.
W przepisie na wino domowe z winogron jasnych znajdują się
następujące składniki:
• 10 kg winogron,
• 3,5 kg cukru,
• 5 l czystej wody,
• drożdże winiarskie.
Oprócz tego początkujący, domowy winiarz powinien zaopatrzyć
się w balon do wina, z rurką fermentacyjną. Można go zastąpić innym naczyniem,
jeśli da się je szczelnie zamknąć i włożyć do niego specjalną rurkę, dzięki
którym odprowadzany będzie gaz powstający podczas fermentacji winogron z
drożdżami.
Pierwszym krokiem w produkcji wina domowego jest
przygotowanie drożdży
winiarskich. Należy wsypać je do buteleczki o pojemności 0,25 l i zalać
przegotowaną ostudzoną wodą. Powinna być ciepła, mniej więcej o temperaturze
pokojowej — 18‒20 stopni Celsjusza. W butelce powinniśmy pozostawić wolną
przestrzeń pozwalającą na dokładne wymieszanie roztworu. Butelkę trzeba jeszcze
zamknąć, ale do tego celu nie można zastosować normalnego korka, lecz korek
zrobiony własnoręcznie z wacika. Drożdże do wyrośnięcia potrzebują czasu i
odpowiednich warunków — zacienionego, ciepłego miejsca.
Buteleczkę z drożdżami winiarskimi odstawia się na około 24
godzin, po czym wsypuje się do nich pół łyżeczki cukru. Po wymieszaniu ponownie
należy zakorkować butelkę i trzymać ją w temperaturze pokojowej, w ciepłym
miejscu przez kolejne dni (około trzech). Później można już przystąpić do
właściwej produkcji wina domowego.
Podstawą wina są oczywiście owoce — głównie winogrona, które po dokładnym umyciu należy zmiażdżyć. Do tego celu można wykorzystać tłuczek do ziemniaków lub mięsa. Po wydobyciu z nich miąższu zalewamy je wrzątkiem i pozostawiamy na trzy dni. Po tym czasie należy winogrona przecedzić i powstały sok przelać do butelki. Przecedzony sok z potłuczonych, odstanych winogron nazywany jest moszczem.
Po wymieszaniu wszystkich składników ruchem kolistym,
poruszając całym balonem do wina lub
wyparzoną drewnianą
łopatką, w pojemniku powinna pozostać 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu.
Jest to istotne, ponieważ w przeciwnym wypadku proces fermentacji nie mógłby
zachodzić bezproblemowo. Wiedząc już, jak zrobić wino w domu, można przystąpić
do jego wykonania. Najważniejsze to prawidłowo rozrobić drożdże i zachować
odstępy czasowe w przygotowywaniu alkoholu. Balon do wina powinien następnie
zostać odstawiony w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej, aby mogła
swobodnie zachodzić fermentacja.
Wlot balonu należy zatkać korkiem wykonanym z waty i
obwiązać czystym płótnem. Fermentacja trwa około 20 dni, ale w tym czasie po
około 7 dniach balon do wina uzupełnia się drugą porcją cukru, a w 15. dniu —
trzecią. Aby prawidłowo dolać cukier do powstającego wina, należy odlać fermentujący
nastaw do szklanki i
wymieszać je razem. Po zakończeniu dodawania cukru można szczelnie zamknąć
balon na wino korkiem z rurką fermentacyjną. Potrzeba jeszcze około miesiąca,
aby powstało dobre wino.
Kolejnym krokiem jest ściągnięcie sklarowanej warstwy wina z
balonu. Do tego celu najlepiej zastosować gumową rurkę, dzięki której wino
trafi do butelki. Naczynie, do którego ściąga się wino domowe, powinno być
ustawione niżej od dna balonu.
Później należy ponownie zakorkować balon i owinąć korek z rurką
fermentacyjną watą. Naczynie z winem trzeba umieścić w pomieszczeniu o
temperaturze około 10‒12 stopni Celsjusza. Po około trzech miesiącach można
ponownie ściągnąć wino do czystych butelek i szczelnie je zakorkować. Przydadzą
się etykiety na wino, na których opiszemy, z czego zostało ono zrobione, jaki
to szczep i kiedy je wyprodukowano.
Etykiety na wino< można kupić gotowe
lub zrobić je samodzielnie. Gotowe butelki z winem powinno się przechowywać w
pozycji leżącej, w temperaturze około 12 stopni Celsjusza, najlepiej w piwnicy,
w zacienionym miejscu. Wino nadaje się do picia po kilku miesiącach od
rozpoczęcia leżakowania.
Drożdże
winiarskie nie są absolutnie niezbędne w procesie produkcji wina domowego z
winogron. A zatem, jak zrobić wino bez użycia drożdży? Do tego celu ponownie
należy użyć 10 kg owoców, 5 litrów wody i 3,5 kg cukru. Tym razem winogron nie
myje się, a jedynie oddziela od siebie kiście, aby mieć pewność, że nie
pozostały między nimi żadne owady. Nalot na owocach zastąpi drożdże winiarskie.
Winogrona miażdży się na jednolitą masę, najlepiej prasą do wina. Jeśli nie mamy takiego
urządzenia w swoim domu, wino domowe można zrobić sokowirówką lub maszyną do
mielenia z wkładem do wyciskania soku lub ręcznie — tłuczkiem do ziemniaków.
Zmiażdżoną masę umieszcza się w butli i zalewa 3 litrami
letniej, przegotowanej wody. W 1 litrze rozpuszcza się 2 kg cukru i dolewa do
butelki czy słoika z miazgą. Powinna być wypełniona do 60‒70 proc. wysokości.
Kiedy wymieszamy winogrona z cukrem, można zamknąć balon do wina korkiem z rurką fermentacyjną.
Po upływie trzech dni dodaje się pozostałą część cukru (1,5 kg wymieszane z 1 l
przegotowanej, ostudzonej wody).
Po kolejnym tygodniu zawartość balonu odcedza się i zlewa
płyn z powrotem do umytej butli, którą zamykamy korkiem owiniętym w watę. Tak
przygotowane naczynie pozostawia się na 30 dni. Później ściąga się wino do
gąsiora lub butli, korkuje się je i owija korek z rurką fermentacyjną watą.
Naczynie umieszczamy w temperaturze około 19 stopni Celsjusza, a po kolejnych trzech
miesiącach ściągamy wino do butelek.
Należy je szczelnie zakorkować, dodać etykiety na wino i przechowywać w pozycji
leżącej.
Wiedząc już, jak zrobić wino z drożdżami lub bez, można
przystąpić do działania. Wystarczy właściwie kilka narzędzi winiarskich,
winogrono, woda i cukier, aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem.