Data publikacji:

Jak zrobić ciastolinę krok po kroku?

Lepienie z ciastoliny potrafi sprawić frajdę nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Czy wiecie, że możecie wykonać ją samodzielnie? Takie rozwiązanie jest o wiele tańsze, a dostarcza nie mniej zabawy. Zatem jak zrobić ciastolinę dla dzieci? Zapraszamy do krótkiego poradnika, w którym wyjaśniamy to krok po kroku.

ciastolina

Jak zrobić ciastolinę w domu? Przepis z wykorzystaniem mąki ziemniaczanej

Masz w domu mąkę ziemniaczaną? To świetnie, ponieważ możesz wykonać z niej domową ciastolinę, która nie jest gorsza od tej kupionej w sklepie z zabawkami. Jak zrobić taką ciastolinę? Co jeszcze będzie ci potrzebne? Sprawdź naszą listę składników:

  • kolorowy barwnik spożywczy w wybranym przez siebie kolorze,
  • płyn do prania (najlepiej ten, w którym pierzesz ubranka dziecięce),
  • klej w płynie,
  • miska,
  • łyżka,
  • mąka ziemniaczana.

A teraz sprawdź, jak krok po kroku wykonać ciastolinę dla dziecka.

  • Krok 1: pięć łyżek mąki ziemniaczanej zmieszaj z dwiema łyżkami płynu do płukania.
  • Krok 2: do mieszanki dodaj klej w płynie. Dziesięć kropel wystarczy.
  • Krok 3: dokładnie wymieszaj całość. Masa jest gotowa! Jeśli chcesz nadać jej kolor, to podziel ją na kilka części i zafarbuj barwnikiem spożywczym. Do takiej domowej ciastoliny najlepiej sprawdzi się barwnik w żelu lub płynie, który łatwo się rozprowadza. Pamiętaj, że nie musisz kupować kilkunastu różnych kolorów – jeśli zainwestujesz w czerwony, niebieski i żółty, to po ich odpowiednim zmieszaniu, uzyskasz nawet cztery dodatkowe odcienie.

Jak zrobić ciastolinę z mąki i soli? Przepis z gotowaniem

Przepis na ciastolinę z gotowaniem zajmuje nieco więcej czasu, ale wielu rodziców uważa, że tak wykonana ciastolina jest o wiele bardziej trwała i po zabawie można przechowywać ją jeszcze przez wiele tygodni. Co zatem będzie ci potrzebne do jej wykonania? Poniżej lista niezbędnych zakupów:

  • mąka pszenna, 
  • drobno zmielona sól,
  • ciepła woda,
  • olej,
  • szklanka,
  • łyżka,
  • miska,
  • garnek,
  • mikser,
  • kolorowy barwnik spożywczy,
  • kwasek cytrynowy,
  • aromat do ciast o dowolnie wybranym zapachu.

A teraz sprawdź przepis na to, jak wykonać ciastolinę z mąki i soli. 

  • Krok 1: dwie szklanki mąki zmieszaj z jedną łyżką kwasku cytrynowego, dwiema łyżkami oleju, jedną szklanką soli i dwiema szklankami ciepłej wody. W tym celu użyj miksera – to znacznie przyspieszy pracę. 
  • Krok 2: przelej mieszankę do garnka i podgrzewaj ją na małym ogniu. Nie doprowadzaj jej jednak do wrzenia. Idealną konsystencję uzyskasz wtedy, kiedy mieszanka będzie przypominać nieco puree ziemniaczane. Ważne jest również to, aby masa nie kleiła się do palców. 
  • Krok 3: pozwól masie nieco ostygnąć. Nie doprowadź jednak do tego, aby była zupełnie zimna. 
  • Krok 4: teraz dodaj do masy kilka kropel aromatu do ciasta. Wyrabiaj ciastolinę przez około dziesięć minut. 
  • Krok 5: podziel masę na kilka części. Każdą z nich zafarbuj dowolnie wybranym barwnikiem. Po dodaniu barwnika, masę należy ponownie wyrobić, aby uzyskała piękny, jednolity odcień. 

I gotowe! Wspominaliśmy wyżej, że ciastolinę z tego przepisu można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Wystarczy, że po skończonej zabawie zamkniesz ją w plastikowym pojemniku. Możesz także owinąć ją folią spożywczą. Przechowuj ją w suchym i niezbyt ciepłym miejscu.

Jak zrobić ciastolinę bez gotowania?

To bardzo proste. Wystarczy, że dwie i pół szklanki mąki pszennej zmieszasz z jedną szklanką soli, czterema łyżkami oleju roślinnego i półtorej szklanki wrzącej wody. Masę wyrabiaj do momentu, aż ciastolina nie będzie kleić się do rąk. Do tak przygotowanej ciastoliny możesz również dodać barwniki.

Domowa ciastolina to świetny pomysł na zabawę z dzieckiem. A wam, jak podoba się takie DIY?

Autorka: Klaudia Borycka