Nalewka to najczęściej domowej produkcji alkohol, który może
mieć nie tylko walory smakowe, lecz także właściwości lecznicze. Jak zrobić
nalewkę, która będzie wyśmienicie smakowała? Domowe nalewki można wyprodukować
na bazie wszelkiego typu owoców, głównie ogrodowych, ale nie tylko. Bardzo
popularna jest m.in. nalewka z pigwy i nalewka z wiśni. Warto pamiętać, jak
duże znaczenie mają odpowiednie butelki na nalewki. To trunek, który można przy
minimalnym nakładzie sił, czasu i środków zrobić samemu. Dodając do nich
odpowiednie dodatki, sprawimy, że nasze wyroby będą wyjątkowe.
Domowe nalewki można
przygotować z dowolnych owoców, najczęściej z:
• wiśni,
• pigwy,
• malin,
• jabłek,
• gruszek,
• czereśni,
• brzoskwini,
• moreli,
• jagód,
• borówek,
• jeżyn,
• owoców czarnego bzu.
Popularne są nalewki z porzeczek, truskawek i aronii. Można
też łączyć z sobą różne smaki owoców, uzyskując dzięki temu oryginalne nalewki
o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Szczególnie ciekawa w smaku jest nalewka z
pigwy, czyli z owoców pigwowca. Popularnością cieszy się także nalewka z wiśni.
Aby uzyskać nieco inny od klasycznego smak naszych nalewek,
można do nich dodać:
• miód,
• sok z cytryny,
• miętę,
• lawendę,
• rozmaryn,
• kandyzowaną skórkę pomarańczy,
• ostre papryczki chili,
• pieprz,
• kawę,
• płatki dzikiej róży,
• laskę wanilii,
• przyprawy korzenne — cynamon, goździki, gałkę muszkatołową
itp.
Jeśli po raz pierwszy chcemy zrobić domowe nalewki,
powinniśmy wiedzieć, że owoce stanowiące ich podstawę powinny być w pełni
dojrzałe — soczyste i słodkie. W przeciwnym wypadku niedojrzałe albo przejrzałe
owoce wpłyną negatywnie na smak nalewki, np. wprowadzając do niej goryczkę.
Jak zrobić nalewkę z dużych owoców, które w całości nie zmieszczą się w balonie czy w butelkach na
nalewki? Otóż jabłka czy gruszki należy najpierw pokroić na części, aby puściły
więcej soku. Natomiast w przypadku nalewki z pigwy owoce pigwowca nakłuwa się w
kilku miejscach. Owoce z pestkami — morele, czereśnie, brzoskwinie itp. —
należy najpierw wydrylować. Przygotowując nalewkę z wiśni, można pozostawić
kilka owoców niewydrylowanych, lecz nie za dużo, ponieważ pestki wprowadzają
gorzki smak do nalewki.
Najłatwiej zrobić nalewkę z owoców leśnych i tych, które są małe i miękkie. Wystarczy je oczyścić i włożyć do naczynia, w którym przygotujemy naszą domową nalewkę.
Każda nalewka powstaje w procesie maceracji, który polega na
zalaniu owoców alkoholem. Jak zrobić nalewkę o doskonałej proporcji cukru, owoców i alkoholu? Trzeba wiedzieć, jaki
alkohol zastosować i ile cukru wsypać do naczynia. Nalewki mogą być wytrawne,
półwytrawne i słodkie. Można uzyskać trunki mocne — do 70 proc. zawartości
alkoholu, średnie — pomiędzy 40 a 45 proc., oraz słabe — o zawartości 25 proc.
alkoholu.
Po odpowiednim przygotowaniu owoców należy je umieścić w szklanym naczyniu, np. balonie do wina lub w dużych butelkach do nalewek. Naczynie wypełniamy do 3/4 wysokości, dodajemy przyprawy i przykrywamy gazą o cienkich oczkach, aby do wnętrza nie przedostały się owady. Później wystarczy zalać owoce spirytusem lub wódką.
Do przygotowania
nalewek słodkich najlepiej wykorzystać spirytus o zawartości alkoholu nie
większej niż 70 proc., natomiast nalewki wytrawne i półwytrawne powinny być
zalewane spirytusem nieprzekraczającym 60 proc. Dolewając do owoców wódki, wyprodukujemy nalewkę słabą, o
zawartości alkoholu 20‒25 proc.
Aby maceracja przebiegła prawidłowo, owoce powinny być w
całości zalane spirytusem lub wódką. Najczęściej stosuje się od 1 do 1,5 litra
alkoholu na każdy 1 kilogram owoców w nalewce.
Maceracja najlepiej przebiega w ciepłe, słoneczne dni.
Należy regularnie mieszać całą zawartość przyszłej nalewki. Po miesiącu
maceracji owoców z alkoholem zlewa się powstałą ciecz do szklanych, szczelnych
naczyń, do czego przydadzą się butelki do nalewek lub zwykłe słoiki. Pozostałe
owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy w naczyniu na kolejny miesiąc. W tym
czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Powstały syrop zlewamy i łączymy z cieczą, jaka powstała
przy pierwszym zlewaniu. Tak przygotowany roztwór powinien leżakować w chłodzie
przez kolejny miesiąc. Butelki do nalewek trzeba umieścić w ciemnym
pomieszczeniu, aby nalewka nie straciła koloru.
Po miesiącu leżakowania nalewkę trzeba przefiltrować, aby
usunąć jej naturalną mętność, powstałą w wyniku wytrącania się osadów i
zawartości resztek owoców. Jak zrobić nalewki klarowne? Wystarczy przepuścić
trunek przez sito o grubych oczkach, a
następnie przez gazę lub filtr do kawy. Umyte wcześniej butelki na nalewki
wypełnia się klarownym płynem. Powinniśmy je odstawić do barku i pozostawić na
okres od jednego do sześciu miesięcy, aby dojrzały.
Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, jest słodka i pyszna.
Trzeba ją jednak dobrze przygotować, aby zachwycała swoim smakiem. Dodatkowo
należy pamiętać, że sama pigwa ma wiele zdrowotnych właściwości. Wspomaga
odporność, jest naturalnym środkiem leczącym przeziębienie czy grypę. Sprawdza
się na kaszel i ma wysoką zawartość witaminy C. Owoce pigwy to
źródło wielu ważnych dla zdrowia związków mineralnych, m.in. wapnia, potasu,
żelaza, miedzi, magnezu, fosforu itp. Nalewka z pigwy rozgrzewa, dlatego będzie
dobra zimą, kiedy na dworze robi się mroźno.
Jak zrobić nalewkę z owoców pigwowca? Do jej wykonania potrzebujemy 1 l wódki, 1 kg pigwy oraz 0,5 kg cukru. Pigwę w pierwszej kolejności trzeba umyć, pozbawić ją nasion i pokroić na kawałki. Jest to dosyć twardy owoc, dlatego po pokrojeniu łatwiej puści soki. Pokrojoną pigwę umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2‒3 dni, po czym dolewamy do niej wódkę. Zamykamy słoik i odstawiamy go na około 4 tygodni.
Co
kilka dni dobrze jest potrząsnąć słoikiem, aby smaki dobrze się wymieszały. Po
przefiltrowaniu nalewki można ją przelać do butelek i pozwolić leżakować w
ciemnym miejscu przez około 5 miesięcy. Po tym czasie będzie gotowa do
spożycia.
Nalewka z wiśni, czyli domowa wiśniówka jest jedną z najbardziej lubianych tego typu nalewek. Jak zrobić nalewki z owoców wiśni? Standardowo w pierwszej kolejności należy wydrylować owoce i umyć je. Wkładamy wiśnie do butli, gąsiorka lub dużego szklanego naczynia. Poza naczyniem, w którym umieściliśmy owoce mieszamy z sobą około 600 ml dobrej jakości spirytusu i tyle samo przegotowanej wody.
Po połączeniu płynów zalewamy mieszanką wydrylowany 1 kg dojrzałych
wiśni, szczelnie zamykamy butelkę na nalewkę i odstawiamy ją w ciemne miejsce.
Powinna tam stać około 4 tygodni. Później otwieramy ją i dolewamy do syropu 400
ml spirytusu. Nalewkę z wiśni znów szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3
miesiące. Po tym czasie powinniśmy ją przefiltrować i przelać do butelek na
nalewki.
Okres na własnoręczne pędzenie domowych nalewek rozpoczyna
się w środku lub pod koniec lata, kiedy na drzewach i krzewach są już owoce, z
których można zrobić nalewkę. Jesienią trunki mogą dojrzewać w butelkach na
nalewki, aby w długie, zimowe wieczory kusić swoim aromatem i przywodzić na
myśl piękne, słoneczne, letnie dni. Domowe
nalewki będą ozdobą barku i sposobem na ugoszczenie naszych gości czy
członków rodziny.