Data publikacji:

Jak zrobić watę cukrową?

Czy istnieje słodycz, który kojarzy się z dzieciństwem tak mocno, jak wata cukrowa? Ten wyjątkowo klejący smakołyk dostępny na wszelkich zabawach i festynach może nie należy do najzdrowszych i zapycha już po kilku kęsach, ale z pewnością ma w sobie dużą dozę nostalgii.
jak zrobić watę cukrową
Do produkcji waty cukrowej używa się obrotowych maszynek, które dobrze znasz z różnego rodzaju imprez plenerowych. Mniejsze odpowiedniki do domowego zastosowania są równie skuteczne, dlatego jeśli jesteś miłośnikiem waty cukrowej, nie może braknąć tego urządzenia w twojej kuchni.


To idealny pomysł na szybkie przygotowanie efektownych słodyczy przy użyciu tylko jednego składnika — cukru. Choć maszynki do waty cukrowej są niedrogie i łatwe w obsłudze, możesz także przygotować watę cukrową bez nich. Jak to zrobić?

Jak zrobić domową watę cukrową?

Wata cukrowa to nic innego, jak włókna roztopionego i delikatnie karmelizowanego cukru. Pod wpływem wysokiej temperatury cukier rozpuszcza się, a obrotowy bęben odrywa cieniutkie włókna.

Obsługa maszynki do waty cukrowej jest więc wyjątkowo prosta. Wystarczy wsypać odmierzoną porcję cukru do bębenka obrotowego i włączyć urządzenie. Po chwili pojawi się delikatna pajęczynka, którą należy zebrać na drewniany lub plastikowy patyczek. Aby wata dobrze się trzymała, warto delikatnie zwilżyć patyk.

Przeczytaj także: DIY - ręcznie malowane talerze

Pamiętaj, aby przez cały czas obracać patykiem i zbierać najdrobniejsze włókna. Dzięki temu wata będzie delikatna i napowietrzona. Jeżeli się spóźnisz, mogą powstać grube zbitki cukru.

Dobra maszynka do waty cukrowej — jak wybrać?

Maszynka do waty cukrowej składa się głównie z wirnika i grzałki, dlatego wybór odpowiedniego modelu nie powinien sprawić ci dużego problemu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy elementy maszynki można myć w zmywarce oraz czy maszyna do waty ma automatyczny wyłącznik w razie przegrzania.

Plusem jest modułowa konstrukcja, która umożliwia rozebranie maszynki na części i ułatwia domywanie zalepionego cukru.

Jeżeli zamierzasz korzystać z maszyny do waty sporadycznie, wybierz niewielki model, który nie zajmie wiele miejsca w szafce. Uzyskana za jego pomocą wata będzie mniejsza, ale nie jest to wadą, wszak duże porcje waty i tak najczęściej lądują w koszu.

Na wszelkich imprezach dla dzieci doskonale sprawdzą się natomiast maszynki do waty cukrowej stylizowane na wózki z watą, jakie można spotkać na festynach, jarmarkach czy w cyrku.

Jak zrobić watę cukrową bez maszyny?

Do uzyskania drobnej waty cukrowej niezbędny jest ruch odśrodkowy, więc nie da się jej uzyskać bez maszynki. Jest jednak sposób, by zrobić coś podobnego i to przy użyciu zwykłej patelni. Watę cukrową z karmelu, zwaną też karmelowymi niteczkami, przygotujesz używając trzepaczki do jajek.

Zacznij od roztopienia cukru na patelni i przygotuj z niego karmel. Aby go nie spalić, dodaj do cukru 2 łyżeczki wody. Gdy cukier uzyska złotobrązowy kolor, zanurz w karmelu trzepaczkę i unieś ją nad garnek.

Zaczną z niej spływać cieniutkie strużki, które trzeba rozciągnąć dłonią, a następnie uformować w niewielkie kulki. Aby zrobić to bezpiecznie, użyj nitrylowych lub lateksowych rękawiczek. Uzyskane w ten sposób kuleczki mogą być także świetnym dodatkiem do ciast lub deserów.

Jak zrobić watę cukrową w różnych kolorach?

Kolorowe barwy waty cukrowej możesz uzyskać dodając do cukru sypkiego barwnika spożywczego. Płynny barwnik sklei cukier, co pogorszy jakość waty cukrowej lub nawet uniemożliwi jej zrobienie. W internecie znajdziesz też gotowe kolorowe cukry w najrozmaitszych barwach. Ich zaletą jest to, że uzyskasz równomierną barwę waty. Jeżeli lubisz idealne słodycze, wybierz ten sposób.

Przeczytaj także:
  1. Jak ozdobić słoiki na przetwory?
  2. Anioł z masy solnej
  3. Jak zrobić wiszący kwietnik na ścianę?
Autor: Szymon Sonik