Data modyfikacji:

Jak zrobić watę cukrową?

Czy istnieje słodycz, który kojarzy się z dzieciństwem tak mocno jak wata cukrowa? Ten wyjątkowo klejący smakołyk dostępny na wszelkich zabawach i festynach może nie należy do najzdrowszych i zapycha już po kilku kęsach, ale z pewnością ma w sobie dużą dozę nostalgii. Jak zrobić watę cukrową?

jak zrobić watę cukrową
Do produkcji waty cukrowej używa się obrotowych maszynek, które dobrze znasz z różnego rodzaju imprez plenerowych. Mniejsze odpowiedniki do domowego zastosowania są równie skuteczne, dlatego jeśli jesteś miłośnikiem waty cukrowej, nie może braknąć tego urządzenia w twojej kuchni.

To idealny pomysł na szybkie przygotowanie efektownych słodyczy przy użyciu tylko jednego składnika — cukru. Choć maszynki do waty cukrowej są niedrogie i łatwe w obsłudze, możesz także przygotować watę cukrową bez nich. Jak to zrobić?

Jak zrobić domową watę cukrową?

Wata cukrowa to nic innego, jak włókna roztopionego i delikatnie karmelizowanego cukru. Pod wpływem wysokiej temperatury cukier rozpuszcza się, a obrotowy bęben odrywa cieniutkie włókna.

Obsługa maszynki do waty cukrowej jest więc wyjątkowo prosta. Wystarczy wsypać odmierzoną porcję cukru do bębenka obrotowego i włączyć urządzenie. Po chwili pojawi się delikatna pajęczynka, którą należy zebrać na drewniany lub plastikowy patyczek. Aby wata dobrze się trzymała, warto delikatnie zwilżyć patyk.

Pamiętaj, aby przez cały czas obracać patyk i zbierać najdrobniejsze włókna. Dzięki temu wata będzie delikatna i napowietrzona. Jeżeli się spóźnisz, mogą powstać grube zbitki cukru.

Dobra maszynka do waty cukrowej — jak wybrać?

Maszynka do waty cukrowej składa się głównie z wirnika i grzałki, dlatego wybór odpowiedniego modelu nie powinien sprawić ci dużego problemu. Warto jednak zwrócić uwagę na to, czy elementy maszynki można myć w zmywarce oraz czy maszyna do waty ma automatyczny wyłącznik w razie przegrzania.

Plusem jest modułowa konstrukcja, która umożliwia rozebranie maszynki na części i ułatwia domywanie zalepionego cukru.

Jeżeli zamierzasz korzystać z maszyny do waty sporadycznie, wybierz niewielki model, który nie zajmie wiele miejsca w szafce. Uzyskana za jego pomocą wata będzie mniejsza, ale nie jest to wadą, wszak duże porcje waty i tak najczęściej lądują w koszu.

Na wszelkich imprezach dla dzieci doskonale sprawdzą się natomiast maszynki do waty cukrowej stylizowane na wózki z watą, jakie można spotkać na festynach, jarmarkach czy w cyrku.

Jaki cukier do waty cukrowej?

Już kilka łyżeczek cukru wystarczy, by sporządzić uwielbianą przez dzieci przekąskę. Jaki cukier do waty cukrowej wybrać, by smakołyk przypominał imponujące waty sprzedawane na festynach i w wesołych miasteczkach? Możesz oczywiście użyć zwykłego cukru, jednak lepiej sprawdzi się drobny cukier stosowany do wypieków. Szybciej się rozpuści, dzięki czemu przygotowanie słodkiej chmurki potrwa dosłownie chwilę. Prawdziwym hitem dziecięcych imprez są jednak cukry kolorowe oraz smakowe, o których przeczytasz kilka akapitów niżej.

Jak zrobić watę cukrową bez maszyny?

Do uzyskania drobnej waty cukrowej niezbędny jest ruch odśrodkowy, więc nie da się jej uzyskać bez maszynki. Jest jednak sposób, by zrobić coś podobnego i to przy użyciu zwykłej patelni. Watę cukrową z karmelu, zwaną też karmelowymi niteczkami, przygotujesz używając trzepaczki do jajek.

Zacznij od roztopienia cukru na patelni i przygotuj z niego karmel. Aby go nie spalić, dodaj do cukru 2 łyżeczki wody. Gdy cukier uzyska złotobrązowy kolor, zanurz w karmelu trzepaczkę i unieś ją nad garnek.

Zaczną z niej spływać cieniutkie strużki, które trzeba rozciągnąć dłonią, a następnie uformować w niewielkie kulki. Aby zrobić to bezpiecznie, użyj nitrylowych lub lateksowych rękawiczek. Uzyskane w ten sposób kuleczki mogą być także świetnym dodatkiem do ciast lub deserów.

Jak zrobić watę cukrową w różnych kolorach?

Kolorowe barwy waty cukrowej możesz uzyskać dodając do cukru sypkiego barwnik spożywczy. Płynny barwnik sklei cukier, co pogorszy jakość waty cukrowej lub nawet uniemożliwi jej zrobienie. W internecie znajdziesz też gotowe kolorowe cukry w najrozmaitszych barwach. Ich zaletą jest to, że uzyskasz równomierną barwę waty. Jeżeli lubisz idealne słodycze, wybierz ten sposób.

Uwaga! Barwniki zawarte w kolorowym cukrze do waty cukrowej mogą brudzić ubrania oraz meble, więc najlepiej kręcić watę cukrową na świeżym powietrzu.

Smakowa wata cukrowa – jak ją zrobić?

Klasyczna wata cukrowa ma po prostu smak cukru. Mimo że początkowo podoba się kubkom smakowym, szybko staje się nieznośnym ulepkiem. A co, gdyby stworzyć smakowe wersje waty? Ten pomysł nie jest nowy i od dawna funkcjonuje na rynku. Podobnie jak kolorowy cukier do waty cukrowej, tak i ten smakowy znajdziesz w Internecie. Aromatyzowany cukier do waty cukrowej o smaku jabłka, gumy balonowej, maliny czy ananasa to świetny sposób na urozmaicenie łakoci. Koszt kilograma smakowego cukru do stworzenia pysznej waty to ok. 15 zł. Dostępne są także mniejsze zestawy kilku smaków oraz duże, pięciokilogramowe opakowania przemysłowe.

Ile kalorii ma wata cukrowa?

Wata cukrowa jest w zasadzie czystym cukrem, więc ma dokładnie tyle samo kalorii: ok. 400 kcal w 100 gramach. Mogłoby się wydawać, że jest to wyjątkowo tuczący produkt, jednak rzeczywistość wyglądania nieco inaczej, jeśli spojrzymy na wagę waty cukrowej. Magią maszynek do waty cukrowej jest fakt, że tworzą one bardzo lekki, napowietrzony obłok.

Do sporządzenia waty cukrowej o dużej objętości wystarczy zaledwie 20 g cukru, czyli ok. 3-4 łyżeczki. Oznacza to, że jedna porcja ma tylko 80 kcal! To mniej niż jeden banan lub cukierek Kasztanki. Co więcej, w litrze napoju gazowanego Pepsi znajduje się aż 400 kcal. Choć nadal warto pamiętać o szkodliwości cukru, nie ma sensu demonizować waty cukrowej. To taki sam grzech, jak wypicie herbaty z cukrem.

Co zamiast patyczków do waty cukrowej?

Do przygotowania pysznego smakołyku stosuje się bukowe patyki do waty cukrowej. Są twarde, wytrzymałe i szorstkie, dzięki czemu nawijanie waty jest bajecznie proste. Nie mają zadziorów, drzazg oraz sęków, więc korzystanie z nich jest w pełni bezpieczne. Cena stu patyczków to ok. 15 zł.

W roli patyków do waty cukrowej sprawdzą się jednak także inne przedmioty. Awaryjnie możesz użyć m.in. długich wykałaczek, plastikowych szpatułek czy papierowych słomek do picia. Korzystanie z nich może jednak nie być takie wygodne, bo wata może się początkowo ześlizgiwać.

Jak zrobić maszynę do waty cukrowej?

Proces wytworzenia waty cukrowej jest wyjątkowo prosty. Maszynka do waty cukrowej podgrzewa cukier, który staje się płynny i ciągnący. Niteczki karmelu wyrzucane są w górę pod wpływem siły odśrodkowej. Wystarczy zebrać je patyczkiem, by cieszyć się prostym smakołykiem. Budowa maszynki do waty cukrowej nie jest więc skomplikowana. Urządzenie składa się z silnika obrotowego, zasobnika na cukier i systemu podgrzewania cukru.

Czy da się zrobić maszynę do waty cukrowej domowymi sposobami? Jak najbardziej! Wystarczy, że masz pod ręką puszkę, śrubę i silniczek elektryczny. Jako podgrzewcza możesz użyć tzw. lut lampy lub wlać do zbiorniczka gotowy karmel. Instrukcję stworzenia maszynki do waty cukrowej znajdziesz w poniższym filmiku. Zaznaczamy jednak, że jest to sposób wyjątkowo awaryjny, więc zastosuj go jedynie w apokaliptycznej sytuacji. Pełnoprawne maszynki do sporządzenia waty są tak tanie, że nie ma sensu wymyślać koła na nowo.