Jak zrobić watę cukrową w różnych kolorach?
Kolorowe barwy waty cukrowej możesz uzyskać dodając do cukru sypkiego barwnik spożywczy. Płynny barwnik sklei cukier, co pogorszy jakość waty cukrowej lub nawet uniemożliwi jej zrobienie. W internecie znajdziesz też gotowe kolorowe cukry w najrozmaitszych barwach. Ich zaletą jest to, że uzyskasz równomierną barwę waty. Jeżeli lubisz idealne słodycze, wybierz ten sposób.
Uwaga! Barwniki zawarte w kolorowym cukrze do waty cukrowej mogą brudzić ubrania oraz meble, więc najlepiej kręcić watę cukrową na świeżym powietrzu.
Smakowa wata cukrowa – jak ją zrobić?
Klasyczna wata cukrowa ma po prostu smak cukru. Mimo że początkowo podoba się kubkom smakowym, szybko staje się nieznośnym ulepkiem. A co, gdyby stworzyć smakowe wersje waty? Ten pomysł nie jest nowy i od dawna funkcjonuje na rynku. Podobnie jak kolorowy cukier do waty cukrowej, tak i ten smakowy znajdziesz w Internecie. Aromatyzowany cukier do waty cukrowej o smaku jabłka, gumy balonowej, maliny czy ananasa to świetny sposób na urozmaicenie łakoci. Koszt kilograma smakowego cukru do stworzenia pysznej waty to ok. 15 zł. Dostępne są także mniejsze zestawy kilku smaków oraz duże, pięciokilogramowe opakowania przemysłowe.
Ile kalorii ma wata cukrowa?
Wata cukrowa jest w zasadzie czystym cukrem, więc ma dokładnie tyle samo kalorii: ok. 400 kcal w 100 gramach. Mogłoby się wydawać, że jest to wyjątkowo tuczący produkt, jednak rzeczywistość wyglądania nieco inaczej, jeśli spojrzymy na wagę waty cukrowej. Magią maszynek do waty cukrowej jest fakt, że tworzą one bardzo lekki, napowietrzony obłok.
Do sporządzenia waty cukrowej o dużej objętości wystarczy zaledwie 20 g cukru, czyli ok. 3-4 łyżeczki. Oznacza to, że jedna porcja ma tylko 80 kcal! To mniej niż jeden banan lub cukierek Kasztanki. Co więcej, w litrze napoju gazowanego Pepsi znajduje się aż 400 kcal. Choć nadal warto pamiętać o szkodliwości cukru, nie ma sensu demonizować waty cukrowej. To taki sam grzech, jak wypicie herbaty z cukrem.
Co zamiast patyczków do waty cukrowej?
Do przygotowania pysznego smakołyku stosuje się bukowe patyki do waty cukrowej. Są twarde, wytrzymałe i szorstkie, dzięki czemu nawijanie waty jest bajecznie proste. Nie mają zadziorów, drzazg oraz sęków, więc korzystanie z nich jest w pełni bezpieczne. Cena stu patyczków to ok. 15 zł.
W roli patyków do waty cukrowej sprawdzą się jednak także inne przedmioty. Awaryjnie możesz użyć m.in. długich wykałaczek, plastikowych szpatułek czy papierowych słomek do picia. Korzystanie z nich może jednak nie być takie wygodne, bo wata może się początkowo ześlizgiwać.