Puszysta rozkosz dla podniebienia — sernik z truskawkami
Przetwory z truskawek to nie tylko słodkie konfitury. Drugim pod względem popularności, a zarazem smacznym ciastem na zimno, idealnym na leniwe letnie popołudnia przy kawie lub koktajlu truskawkowym jest lekkie ciasto z truskawkami.
Do przygotowania ciasta z truskawkami będą nam potrzebne:
Masa truskawkowo-twarogowa- 0,5 kg świeżych truskawek
- 0,5 kg twarogu
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 250 ml śmietanki kremówki
- opakowanie galaretki truskawkowej
Spód- opakowanie podłużnych biszkoptów
Do dekoracjiSposób przygotowaniaOczyszczone i odszypułkowane truskawki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, a następnie, aby uzyskać gładką konsystencję, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg, mus truskawkowy, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę 36%.
Biszkopty kładziemy na spód, skrapiając je odrobiną zaparzonej herbaty. Wykładamy na nie masę truskawkowo-twarogową, starając się, aby była wyłożona równomiernie. Wsadzamy do lodówki, aby stężała.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę w standardowy sposób, jednak zmniejszając nieco ilość wykorzystanej gorącej wody (o 1/3). Na wyjęty z lodówki sernik wykładamy garść truskawek, a następnie zalewamy ciepłą galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Ciasto z truskawkami jest już gotowe. To jednak nie koniec truskawkowych przetworów! Owoce te są tak uniwersalne, że można przyrządzić z nich także zimne i zdrowe napoje, o czym przekonacie się za chwilę.