Data modyfikacji:

Sezon na truskawki. Co z nich przyrządzić?

Choć sezon na truskawki — nietypowo jak na przysmaki sezonowe — trwa stosunkowo długo, owoców tych nigdy nie ma się dość. Kluski z truskawkami, dżemy truskawkowe, różne przetwory z truskawek, a może pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką? Wybór należy do was! Poznajcie sprawdzone sposoby na proste i szybkie przysmaki z truskawkami w roli głównej.
truskawki

Najsmaczniejsze przetwory z truskawek

Każdego roku w połowie czerwca zaczyna się sezon na truskawki. Wśród najpopularniejszych przetworów z truskawek jest oczywiście uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych dżem truskawkowy. Najlepszy przepis to taki, który wydobędzie z owoców to, co najcenniejsze.
Tradycyjny dżem z truskawek składa się tylko z truskawek i cukru, bez sztucznych zagęstników. Kilogram owoców dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, aby owoce puściły sok. Na niewielkim ogniu gotujemy truskawki z cukrem, w międzyczasie dodając dla zrównoważenia smaku łyżkę soku z cytryny. Całość gotujemy przez około dwie godziny. Często mieszamy, aby nie doszło do przypalenia. Cały proces powtarzamy następnego dnia. Pod koniec gotowania gorący dżem truskawkowy przekładamy do słoików. Słoiczki z zawartością stawiamy do góry dnem. W celu uzyskania większej trwałości konfiturę można też ewentualnie spasteryzować.

Warto podjąć się samodzielnego smażenia konfitur, gdyż tak przygotowany dżem z truskawek bije na głowę te, które można kupić w sklepach przez cały rok.

Kompot z truskawek — rustykalny klimat w każdym domu

Kolejne tkliwe wspomnienie dzieciństwa. Warto wykorzystać czerwcowy sezon na truskawki, aby przygotować więcej pysznego napoju. Tego typu przetwory z truskawek są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczą 2 litry wody, 600 gramów truskawek i 1,5 szklanki cukru. Najpierw zagotowujemy wodę z cukrem. Gdy woda jest wrząca, wrzucamy do niej umyte i odszypułkowane truskawki. Doprowadzamy całość do wrzenia. Teraz wystarczy chwila cierpliwości. Gdy kompot ostygnie, nadaje się do picia. Gotowe!
   

Pyszne truskawki w czekoladzie — rozkosz dla podniebienia

Sezon na truskawki i korzystna wówczas cena owoców sprawiają, że z powodzeniem można skusić się na przyrządzenie deseru w postaci truskawek w czekoladzie. Wykwintne połączenie słodkich owoców z aksamitnie gęstą czekoladą zachwyci niejednego gościa. Może być też idealną przekąską podczas romantycznego tête-à-tête.

Składniki
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • tabliczka gorzkiej czekolady (może być też biała)

Sposób przygotowania
Świeże truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Pozostawiamy do wyschnięcia. W tym czasie tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną czekoladową masę można przełożyć do fondue lub też zanurzyć truskawkę, ułożyć ją na talerzyku, poczekać na zastygnięcie czekolady i podać gościom. Smacznego!

Pyszne przepisy na ciasta z truskawkami

Któż z nas nie zna smaku tradycyjnego ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką? W pełni sezonu truskawkowego powróćmy do niezapomnianych smaków, jakie za naszych dziecięcych lat serwowała nam babcia.

Składniki
Rozczyn
  • 3 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • odrobina ciepłego mleka
Ciasto
  • 50 dag mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • białko
  • szczypta soli
  • 15 dag margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Kruszonka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • ćwierć kostki masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • 500 g świeżych truskawek
Dodatkowo
  • odrobina masła i bułki tartej —  do wysmarowania formy

Sposób przygotowania
Najpierw przystępujemy do przygotowania zaczynu. W tym celu łączymy drożdże z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Całość przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy na wyrośnięcie zaczynu.
W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i przesianą przez sito mąkę. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozczyn. Dolewamy mleko i rozpuszczoną na ogniu margarynę. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy odrobiną masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy ciasto, starając się, aby równomiernie pokryło formę. Na ciasto układamy świeże truskawki i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto z truskawkami jest gotowe do spożycia. To jednak nie jedyny smakołyk sezonu truskawkowego! Zostańcie z nami i przejrzyjcie poniższe przepisy.

Puszysta rozkosz dla podniebienia — sernik z truskawkami

Przetwory z truskawek to nie tylko słodkie konfitury. Drugim pod względem popularności, a zarazem smacznym ciastem na zimno, idealnym na leniwe letnie popołudnia przy kawie lub koktajlu truskawkowym jest lekkie ciasto z truskawkami.

Do przygotowania ciasta z truskawkami będą nam potrzebne:
Masa truskawkowo-twarogowa
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 0,5 kg twarogu
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie galaretki truskawkowej
Spód
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
Do dekoracji
  • garść truskawek

Sposób przygotowania
Oczyszczone i odszypułkowane truskawki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, a następnie, aby uzyskać gładką konsystencję, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg, mus truskawkowy, cukier puder i cukier waniliowy miksujemy za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę 36%.

Biszkopty kładziemy na spód, skrapiając je odrobiną zaparzonej herbaty. Wykładamy na nie  masę truskawkowo-twarogową, starając się, aby była wyłożona równomiernie. Wsadzamy do lodówki, aby stężała.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę w standardowy sposób, jednak zmniejszając nieco ilość wykorzystanej gorącej wody (o 1/3). Na wyjęty z lodówki sernik wykładamy garść truskawek, a następnie zalewamy ciepłą galaretką. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby całość stężała. Ciasto z truskawkami jest już gotowe. To jednak nie koniec truskawkowych przetworów! Owoce te są tak uniwersalne, że można przyrządzić z nich także zimne i zdrowe napoje, o czym przekonacie się za chwilę.

Truskawkowo-bananowe smoothie do picia

Na ciepłe czerwcowe dni zamiast słodkich gazowanych i niezdrowych napojów warto sięgnąć po prawdziwe skarby natury. Bogate w witaminy, a na dodatek pyszne truskawki staną się bazą do przygotowania aromatycznego koktajlu truskawkowego. Zaczynamy!

Składniki
  • 300 g truskawek
  • dwa banany
  • 100 ml soku jabłkowego
  • kostki lodu (ilość według uznania)

Sposób przygotowania
Koktajl truskawkowy z tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy umyć i odszypułkować świeże truskawki, następnie pokroić banany na mniejsze cząstki. Do tak przygotowanych owoców należy dodać kostki lodu i dolać soku jabłkowego. Całość wystarczy teraz zblendować, przelać do szklanek i pić ze smakiem. Na zdrowie!

Choć koktajl z truskawek smakowałby równie dobrze tylko z jednym rodzajem owoców, zastosowanie w przepisie truskawek, kiwi i soku z jabłek stanowi oryginalne połączenie, które pozwala odmienić smak popularnego letniego napoju.

Koktajl truskawkowy z dodatkiem syropu malinowego


Składniki
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 3 łyżki syropu malinowego
  • 4 łyżki gęstego jogurtu malinowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania
Tego typu koktajl z truskawek jest równie łatwy w przygotowaniu co poprzedni. Umyte i odszypułkowane truskawki umieszczamy w blenderze. Dodajemy jogurt, kilka kropel ulubionego syropu malinowego, odrobinę cukru, a następnie blendujemy.

Koktajl jest nie tylko doskonałym słodkim napojem na gorące dni, lecz także pomaga przegonić chandrę i wszelkie smuteczki. Smacznego!
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Redakcja Zrobione Ręcznie