Domowy zakwas na żurek – przepis
Przepis na zakwas na żurek nie jest długi. Musisz jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach oraz o dokarmianiu zakwasu, aby wyszedł jak należy. Przede wszystkim dokładnie umyj, wyparz i wytrzyj
słoik lub naczynie, w którym będziesz przyrządzać zakwas. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko powstania pleśni.
Jak więc zrobić domowy zakwas na żurek?Do przygotowanego naczynia wsyp mąkę i zalej ją przegotowaną, letnią wodą. Całość dokładnie wymieszaj, aby usunąć wszelkie grudki. Dodaj do środka obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i ewentualnie skórkę lub piętkę razowego chleba na zakwasie. Po co się ją dodaje?
Dzięki temu zakwas szybciej sfermentuje. Wszystko bardzo dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj.
Słoik z zakwasem na żurek zakryj czystą, cienką ściereczką lub gazą i zabezpiecz lekko gumką recepturką.
Odstaw go w ciepłe miejsce z dala od przeciągów na 4-5 dni. Może to być np. okolica kaloryfera. Codziennie otwieraj słoik z zakwasem i dokładnie mieszaj go drewnianą łyżką (nie metalową). Następnie ponownie go przykrywaj i odstawiaj w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach
twój zakwas na żurek z mąki żytniej będzie gotowy!Pamiętaj, żeby mieszać zakwas czystą łyżką. Jeśli zauważysz na jego powierzchni pleśń lub mieszanka zacznie nieprzyjemnie pachnieć, wyrzuć ją i zacznij od początku. Zakwas na żurek będzie się pienić i zwiększać swoją objętość. To całkowicie normalny proces, który oznacza, że twój zakwas fermentuje!